Zavitek z rižem, lečo in špinačo
Zavitek z rižem, lečo in špinačo
Recept je objavljen v reviji Dober tek, September 2018
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 30 min + hlajenje
KOLIČINA: za 8–10 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
zavitek
- 1 žlica semen kumina (orientalske kumine)
- 1 žlica semen koriandra
- 3 žlice oljčnega ali repičnega olja
- 2 čebuli
- 100 g zelene leče
- 300 g riža basmati
- 4 strti stroki česna
- 1 muškatni orešek
- ½ žličke mlete kurkume
- ½ žličke pimenta
- 400 g špinače
- majhen šopek kopra
- majhen šopek peteršilja
- majhen šopek mete
- lupinica 2 limon in sok 1 limone
- sol
- poper
- 200 g sira feta
- 12 listov tankega vlečenega testa (540 g)
- 100 g stopljenega masla
- 1 razžvrkljano jajce
- 1 žlička semen črnega sezama (lahko tudi navadnega)
paradižnikova omaka za prilogo
- 2 pločevinki po 400 g sesekljanega paradižnika (pelatov)
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- 2 žlički sladkorja
- 1 žlička mletega cimeta
- 2 žlici oljčnega olja
- sol
- poper
- grški jogurt, ko postrežemo
Priprava
Segrejemo veliko kozico, vanjo vsujemo semena kumina in koriandra in jih pražimo nekaj minut, da zadišijo in malce potemnijo, nato jih pretresemo v možnar. Čebuli razpolovimo in narežemo na lističe. V kozico dodamo olje in nanj stresemo čebulo ter počasi pražimo, da se zlato obarva in karamelizira – trajalo bo 15 do 20 minut. Medtem zavremo dva lonca vode. V enega vsujemo lečo in jo kuhamo 20 minut, v drugega pa riž s ščepom soli in kuhamo 5 minut (biti mora še čvrst na ugriz). Oboje odcedimo in pustimo, da riž in leča odparita.
Zavremo lonec vode. K čebuli primešamo strt česen in na majhnem ognju pražimo minuto ali dve. Cele začimbe v možnarju stremo v fin prah in ga dodamo k čebuli. Polovico muškatnega oreška naribamo in ga prav tako dodamo čebuli skupaj s kurkumo in pimentom.
Špinačo damo v cedilo in jo prelijemo z vrelo vodo, nato jo oplaknemo s hladno vodo. Z rokami iz nje iztisnemo čim več tekočine. Špinačo drobno sesekljano in jo dodamo čebuli, dodamo še drobno sesekljana zelišča, limonovo lupinico in sok, riž in lečo ter solimo in popramo. Pustimo, da se mešanica ohladi, nato primešamo še nadrobljeno feto.
Za nadevanje bomo potrebovali veliko delovno površino – približno 1 meter. Testo odvijemo in ga pokrijemo z vlažno krpo. V eno skledico damo stopljeno maslo, v drugi razžvrkljamo jajce in pripravimo še 2 čopiča za mazanje. Zdaj moramo delati hitro. Štiri liste testa položimo drugega ob drugega vzdolž delovne površine in jih obilno premažemo z maslom. Listi naj se prekrivajo za približno 10 cm. Čeznje položimo še 4 liste testa in jih dobro premažemo z maslom, nato ponovimo še z zadnjimi 3 listi (zadnjega prihranimo, da bomo z njim zakrpali razpoke).
Vzdolž sredine testa naložimo nadev tako, da na obeh straneh pustimo 5 cm prostora. Robove premažemo z jajcem in zapognemo konce, da pokrijemo nadev. Testo zvijemo čez nadev, tako da začnemo na enem koncu in nadaljujemo vzdolž nadeva, da dobimo dolg zvitek. Na enem koncu ga začnemo zvijati v polža – če testo razpoka, luknjo zakrpamo s prihranjenim testom. Ko je polž lepo do konca zvit, ga prenesemo na pekač, obložen s papirjem za peko, ga po vrhu premažemo z razžvrkljanim jajcem in posujemo s sezamom. Zdaj ga lahko ohlapno pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in za največ 24 ur shranimo v hladilnik.
Ko smo pripravljeni za peko, pečico segrejemo na 180 °C. Zavitek postavimo v srednji del pečice in ga pečemo 45 minut, da se hrustljavo speče.
Medtem pripravimo omako. V kozico damo vse sestavine in kuhamo 30 minut, da nastane bogata in gosta omaka.
Za solato kumaro razpolovimo po širini, nato pa še po dolžini in jo narežemo na kockice. Tudi paradižnik narežemo na kockice, čebulo pa drobno sesekljamo. Vse skupaj damo v skledo, dodamo preostale sestavine in pomešamo.
Pečen zavitek pustimo, da se ohlaja 20 minut, nato ga ponudimo z omako, solato in jogurtom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.