Jagodni sufle
Jagodni sufle
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2018
ČAS PRIPRAVE: 20 min + hlajenje
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sufle je klasika, ki ne sme manjkati v repertoarju domačega kuharskega mojstra. Čeprav velja za strah in trepet, se ga bomo lotili, počasi, korak za korakom, da bo zanesljivo uspel. Ker je tako zelo dober, da je vreden truda.
Sestavine
- 50 g temne čokolade
jagodni pire
- 400 g jagod
- 5 žlic belega kristalnega sladkorja
sufle
- 1 dl polnomastnega mleka
- 1 zvrhana žlica moke
- 15 g masla
- 50 g belega kristalnega sladkorja
- 2 rumenjaka
- 4 beljaki
- ½ žličke limonovega soka
- maslo za modelčke
ko postrežemo
- sladkor v prahu
- 200 g jagod
- majhen šopek mete
- vaniljev sladoled
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C in vanjo na srednjo višino postavimo pekač. Čokolado drobno nastrgamo. Z maslom premažemo 4 modelčke za sufleje s prostornino 2 dl in vanje z žlico vsujemo malo nastrgane čokolade. Vsak modelček nagnemo in zavrtimo, da čokolada enakomerno prekrije dno in stranice, kar je ostane, pa stresemo ven.
Jagodam odstranimo peclje in jih razrežemo na četrtine. Stresemo jih v kozico in dodamo sladkor ter 1 žlico vode. Segrevamo na nizki temperaturi, da se sladkor raztopi. Zavremo in kuhamo še 5 minut, da se jagode zmehčajo in začnejo razpadati. Medtem občasno premešamo. Nato kozico odstavimo, da se zmes nekoliko ohladi.
Jagode spiriramo v gladko mešanico, ki jo skozi gosto sito precedimo v čisto skledo. V hladilniku shranimo 75 g pireja, ki ga bomo postregli ob suflejih. Preostanek pireja damo v kozico in pustimo, da rahlo vre 3 do 5 minut, dokler se ne zgosti. Postavimo na stran.
Pripravimo sufleje. V majhno kozico damo mleko, moko, maslo in polovico sladkorja. Segrejemo na zmerni temperaturi in ves čas mešamo, da se zmes zgosti. Nato zavremo in pustimo, da vre 2 minuti.
Kozico odstavimo z ognja, dodamo rumenjaka in nekaj minut stepamo, da jajca ne zakrknejo. Maso prelijemo v veliko čisto skledo, dodamo jagodni pire in dobro premešamo.
V veliki čisti skledi stepemo beljake v srednje čvrst sneg. Dodamo preostali sladkor in limonov sok, nato mešanico znova stepemo, da se zgosti.
Z veliko kovinsko žlico zajamemo beljakovo zmes in jo razmešamo v jagodno. Z lopatico rahlo vmešamo preostali sneg in pazimo, da pri tem iz njega ne izbijemo zraka.
Mešanico razdelimo v pripravljene modelčke in jo z lopatko poravnamo po vrhu.
S palcem potegnemo po obodu modlov, da se bo testo dvignilo enakomerno. Modelčke postavimo na pekač in pečemo 12 do 15 minut, da sufleji narastejo. Medtem narežemo 200 g jagod na rezine. Pečene sufleje potresemo s sladkorjem v prahu; zraven postrežemo jagodni pire in jagode, okrašene z metinimi listi, ter vaniljev sladoled.
Nasvet
Medtem ko se sufleji pečejo, ne odpirajmo pečice, sicer se testo lahko sesede.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.