Sestavine

  • 400 g temne čokolade
  • 8 strokov kardamoma
  • 1,2 dl sladke smetane
  • 200 g navadnega jogurta
  • 160 g kokosove smetane
  • ½ dl ohlajene močne črne kave
  • 3 žlice javorovega sirupa
  • 150 g krhkih maslenih piškotov, kot so škotski »shortbread«
  • 80 g kandiranih češenj za okras

Priprava

1.

Iz strokov kardamoma poberemo seme in ga v možnarju zdrobimo v prah. Čokolado nalomimo na koščke in jo stopimo v vodni kopeli (v skledici nad kozico, v kateri čisto narahlo vre voda). Medtem jo občasno pomešamo. Ko je stopljena, vanjo vmešamo kardamomov prah.

2.

Smetano stepemo toliko, da nastanejo mehki vršički, nato vanjo narahlo vmešamo jogurt, kokosovo smetano, kavo in javorov sirup. Piškote nalomimo na koščke, velike za grižljaj, in jih skupaj s kandiranimi češnjami vmešamo v maso (mogoče se bo sesirila, ampak ne skrbite). Z lopatico (najbolje silikonsko) previdno, a temeljito vmešamo še stopljeno čokolado – to lahko traja par minut.

3.

Podolgovat model obložimo s prozorno kuhinjsko folijo, vanj nalijemo čokoladno mešanico in postavimo v hladilnik za najmanj 3 ure. Ohlajeno sladico narežemo na rezine in postrežemo.

6