Sestavine

  • velik šopek bazilike
  • velik šopek peteršilja
  • 1 kg drobnega mladega krompirja
  • 1 dl ekstra deviškega oljčnega olja
  • 2 žlici belega vinskega kisa
  • 1 majhen strok česna
  • sol

Priprava

1.

V velikem loncu zavremo osoljeno vodo, vanjo vržemo baziliko za 30 sekund oziroma dokler ne ovene, nato jo s penovko poberemo iz vode in damo na stran, da se malo ohladi. V vodo damo krompir (večje gomolje razpolovimo) in ga skuhamo do mehkega.

2.

Medtem baziliko ožmemo nad koritom, nato jo damo v mešalnik skupaj z oljem, kisom, česnom in dobrim ščepom soli. Zmeljemo, da dobimo živo zeleno olje.

3.

Krompir odcedimo in pustimo, da odpari. Peteršilj nasekljamo, ga dodamo h krompirju v servirno skledo, solimo in popramo. Dodamo bazilikino olje in dobro premešamo, da je krompir enakomerno obdan s prelivom. Solata se obdrži do dva dni.

3