Šarenka z luštrekom, grahovim pirejem in hrustljavimi mladimi čebulicami
Šarenka z luštrekom, grahovim pirejem in hrustljavimi mladimi čebulicami
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2018
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 2 očiščeni postrvi šarenki (pribl. 350 g)
- 1–2 žlici oljčnega olja
- prgišče luštrekovih listov
- 2 žlički masla
- ½ limone
- 1 žlica riževe moke
- lupina 1 limete
- 3 mlade čebulice
- 2 dl rastlinskega olja
- sol
- poper
grahov pire
- 1 čebula
- lupina in sok 1 limone
- 1 žlica masla
- 1 žlica oljčnega olja
- 100 g špinače
- 150 g zamrznjenega graha
- brizg belega vina
- 10 luštrekovih listov
- 1 žlica crème fraîche ali kisle smetane
- ščepec soli
priloga (po želji)
- mladi krompir
- zelena solata
Priprava
Najprej naredimo pire. Luštrekove liste operemo. Čebulo tanko narežemo in jo skupaj z limonovo lupino ter ščepcem soli pri nizki temperaturi pražimo na maslu in olju 8 do 10 minut, da se zmehča. Dodamo špinačo, grah in vino in kuhamo, dokler vino ne izpari. Občasno premešamo. Prilijemo 1 dl vode, pustimo, da rahlo zavre, in kuhamo približno 2 minuti, da je grah skuhan. Dodamo luštrek in crème fraîche. Na hitro premešamo, da listi ovenejo, nato pa dodamo limonov sok in spiriramo v multipraktiku, da nastane svilnato gladek pire. Predenemo ga v kozico in ga pogrejemo, preden postrežemo.
Pečico segrejemo na 220 °C. Limono narežemo na tanke rezine. Ribi premažemo z malo oljčnega olja in ju v notranjosti solimo in popramo. V vsako ribo vložimo nekaj luštrekovih listov, rezin limone in noževih konic masla. Na papir za peko položimo kos aluminijaste folije, ki naj bo večji od papirja za peko. Ribi položimo na sredino in nad njima zvijemo konce folije, da dobimo zaprt zavoj. V pečico ju damo za 15 minut, nato zavoj odpremo in pečemo še 5 minut. Potem ribi vzamemo iz pečice in ju pustimo počivati 5 minut, medtem ko pripravimo hrustljavo mlado čebulico. Ribi morata biti svetlo rožnate barve, sočni in zelo mehki, da zlahka odstranimo kožo in kosti.
Čebulice razpolovimo in polovice po dolgem narežemo na koščke v velikosti vžigalic. V skledo stresemo riževo moko, limetino lupino in ščepec soli. Dodamo čebulico in premešamo, da se je moka prime. V kozico vlijemo olje (pazimo, da ne napolni več kot tretjino kozice) in ga segrejemo na zmerni temperaturi. Čebulico ocvremo, da zacvrči. Če začne zelo hitro rjaveti ali se pražiti, znižamo temperaturo. Cvremo jo približno 3 do 5 minut, da je hrustljava, a ne preveč rjava, in jo nato odcedimo na papirnati brisači.
Ko postrežemo, razporedimo pire po krožniku, nanj položimo šarenki in vse skupaj potresemo s čebulico. Zraven lahko ponudimo pečen krompir v kosih in svežo zeleno solato.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.