Sestavine

  • 370 g moke in še malo za delovno površino
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • 40 g svetlo rjavega sladkorja
  • lupinica 1 velike limone
  • 80 g hladnega masla
  • 300 g borovnic
  • 1 dl sladke smetane
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • 2 veliki jajci
  • 1 jajce za premaz

Priprava

1.

Pečico segrejemo 200 °C. Velik plitev pekač obložimo s papirjem za peko. Moko, pecilni prašek, sladkor in limonovo lupinico zmešamo v veliki skledi. Dodamo na kocke narezano maslo in ga s prsti vtremo v moko, da dobimo grobo drobtinasto zmes (bolje je, da pustimo še nekaj večjih grudic). Dodamo borovnice in narahlo pomešamo.

2.

V drugi skledi zmešamo smetano, vaniljo in jajci ter mešanico prilijemo močnati mešanici. Z jedilnim nožem sestavine zmešamo v testo. Stresemo ga na delovno površino in z rokami nežno zgnetemo le toliko, da se testo poveže. Delovno površino rahlo pomokamo in testo sploščimo v ploščo, debelo približno 2,5 cm. Z ostrim nožem jo razrežemo na 8 trikotnikov.

 

3.

Kolačke prenesemo na pekač. Jajce za premaz razžvrkljamo in z njim narahlo premažemo kolačke po vrhu. Pečemo jih približno 20 do 25 minut oziroma toliko časa, da se zlato rjavo obarvajo. V nepredušno zaprti se obdržijo do 3 dni.

5