Vanilja
piše: uredništvo
11V: V receptih poleg vaniljinega sladkorja pogosto zasledim tudi vaniljev strok, aromo, izvleček in esenco, celo pasto. Zanima me, kakšna je razlika med temi vaniljevimi dodatki – tako glede okusa kot uporabe.
O: Vanilja je čudovito vsestranska in lahko oplemeniti skoraj vsako sladico. Naj začnemo pri vaniljevem sladkorju, ki nam je najbolj domač. Gre za sladkor, odišavljen z vaniljo, in ga lahko pripravimo tudi sami, tako da v sladkor v kozarcu zataknemo vaniljev strok (lahko takega, iz katerega smo že izpraskali semena), kozarec dobro zapremo in po nekaj dneh bo sladkor čudovito dišal po vanilji. Tako odišavljen sladkor lahko uporabljamo za vse vrste peciva, aroma pa ni zelo močna.
Najbolj čisto vaniljevo aromo imajo seveda stroki. Kakovostni stroki so precej debeli, upogljivi in sijoči. Shranimo jih v nepredušno zaprti posodici, da se ne izsušijo. Uporabljamo zlasti njihova semena (strok prerežemo in iz njega postrgamo črno sredico – semena), pa tudi stroke, ki jih na primer segrevamo v mleku ali smetani, da ju odišavijo. Vaniljev izvleček je tekoč in ga lahko dodajamo pecivu. Pri nakupu smo pozorni, da gre za čist izvleček vanilje. Vaniljeva aroma ali esenca pa je cenejši nadomestek, ki ni nujno naravno pridobljen iz vaniljevega stroka. Nazadnje naj omenimo še pasto, ki je zelo koncentrirana in močna in vsebuje velik delež semen, zato jo uporabljamo v zelo majhnih količinah.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.