O: Vanilja je čudovito vsestranska in lahko oplemeniti skoraj vsako sladico. Naj začnemo pri vaniljevem sladkorju, ki nam je najbolj domač. Gre za sladkor, odišavljen z vaniljo, in ga lahko pripravimo tudi sami, tako da v sladkor v kozarcu zataknemo vaniljev strok (lahko takega, iz katerega smo že izpraskali semena), kozarec dobro zapremo in po nekaj dneh bo sladkor čudovito dišal po vanilji. Tako odišavljen sladkor lahko uporabljamo za vse vrste peciva, aroma pa ni zelo močna.

Najbolj čisto vaniljevo aromo imajo seveda stroki. Kakovostni stroki so precej debeli, upogljivi in sijoči. Shranimo jih v nepredušno zaprti posodici, da se ne izsušijo. Uporabljamo zlasti njihova semena (strok prerežemo in iz njega postrgamo črno sredico – semena), pa tudi stroke, ki jih na primer segrevamo v mleku ali smetani, da ju odišavijo. Vaniljev izvleček je tekoč in ga lahko dodajamo pecivu. Pri nakupu smo pozorni, da gre za čist izvleček vanilje. Vaniljeva aroma ali esenca pa je cenejši nadomestek, ki ni nujno naravno pridobljen iz vaniljevega stroka. Nazadnje naj omenimo še pasto, ki je zelo koncentrirana in močna in vsebuje velik delež semen, zato jo uporabljamo v zelo majhnih količinah.

11