Dober tek 6 2022

  • Poletne sladkosti
  • Družinsko kosilo z žara
  • Piknik za prijatelje
  • Testeninske solate
  • Koktajli za večjo družbo
  • Pivo ležak
NAROČI SE

Tema meseca:

JAGODIČJE PRINAŠA SREČO

piše: Barbara Slivnik

»Jaz imam pa srečo, žametno rdečo,« je naglas prepevala prefrigana mala vila iz pravljice Svetlane Makarovič, ko je v radostnem jutru ptičjega petja odkrila prvo poletno malino. Tudi mi imamo srečo. Začela se je namreč sezona jagodičja.

Korak za korakom:

Nadevane sardele po siciljansko

Sardele so lahko prava poslastica – te zvite sicilijanske lepotice pa so naravnost božanske.

Sam si prizadevam čim bolj izobraziti ekipe zaposlenih pri gostincih, s katerimi sodelujem. Velikokrat me pokličejo in predstavijo novo jed, da skupaj izberemo ustrezno vino. Tudi s tem se dviga kultura poznavanja in ponujanja vina in alkoholnih pijač.

Valentin Bufolin

ljubitelj in poznavalec vin

Druge vsebine

TESTENINSKE SOLATE

Priloga na pikniku, malica za na izlet, kosilo za v službo – testeninske solate so zelo vsestranske in zares odlične.

V KUHINJI Z OTROKI

Druženje prijateljev, preden se vsak po svoje odpravi na počitnice, bo še bolj zabavno, če otroci prigrizke pripravijo sami.

Uvodnik

Skupinsko kuhanje

piše: Urška Petelin

Rada kuham sama. Včasih z glasbo včasih brez nje sekljam, mešam, okušam in si mrmram »mhm, še malo soli«. Včasih mrmranje preraste v glasno naštevanje sestavin in doživeto opisovanje postopkov. »Poglejte to krasno mlado bučko! Samo na hitro jo bomo popekli, brez kompliciranja!« To me zabava in sprošča in pogosto se niti ne zavedam, da govorim naglas. Nato pa me preseneti, ko naša petletnica med igro uporabi izraz deglaziranje. In ja, takrat sem tudi malo ponosna.

Čisto iskreno, v kuhinji sem raje samotar. Pustite pri miru moje ponve! (Si preveč drznem, ko prirejam Arhimedov zadnji vzklik?) Saj razumem cilj kulinaričnih timbildingov. Njihov namen je prav ta – naučiti se deliti, sodelovati, ustvarjati in biti skupinsko ponosen na končano jed. Zagotovo delujejo.

Ko nas je medijska hiša, s katero sodelujemo, povabila na družabni piknik, na katerega naj bi namesto vstopnice vsak prinesel kaj za pod zob, smo ustvarjalci revije Dober tek to priložnost izkoristili

za preprost mini timbilding. Prijetno smo združili s koristnim in med naborom receptov za junijsko številko, ki smo jo takrat šele sestavljali, na test postavili mini tortice s skutno kremo in sadjem. Predpriprava je bila za domačo nalogo: ena je poskrbela za piškote, druga za skutno kremo, tretji je izbral jagodičje, četrta je pri sosedu narabutala bezgove cvetove in drobne marjetice, peta zlikala predpasnike. Na dogodku smo se predstavili kot ekipa, si razdelili delo in skupaj sestavljali drobne slaščice (ki so naš test prestale in lahko zato recept zanje poiščete na strani 24). Bilo je zabavno in res smo bili skupinsko ponosni nanje.

Ker je poletje čas piknikov in vrtnih zabav, je to odlična priložnost, da druženja ob hrani spremenimo v kulinarične timbildinge. Naj minejo časi, ko le eden kuha za vse! Povabimo v kuhinjo prijatelje, sorodnike, sodelavce in ne delimo le hrane, ampak tudi doživetje.

Nobena kuhinja ni tako tesna, kot so tesne vezi, ki jih stkemo v njej.

Kuharski nasvet

O tofuju

Pred mariniranjem iz tofuja iztisnemo čim več tekočine, da lažje vpije marinado. Zavijemo ga v nekaj papirnatih brisačk, položimo na ravno podlago in obtežimo z desko ali drugim ravnim težjim predmetom. Lahko ga nežno stiskamo, da izgubi tekočino, ali pa pustimo obteženega približno pol ure, šele nato ga uporabimo.

Kazalo vsebine

TEMA MESECA: JAGODIČJE PRINAŠA SREČO

  • Vinaigrette z jagodičjem
  • Azijsko marinirana svinjska ribica na žaru na solati s kosmuljevim prelivom
  • Srnini steaki z dušenim rdečim zeljem
  • Ribezova marmelada
  • Froyo z banano in jagodičjem
  • Poletna sladica z jagodičjem
  • Veganska borovničeva pita
  • Daiquiri z jagodičjem
  • Rjavčkova torta pavlova z jagodičjem

JUNIJ V KUHINJI

  • Preproste mini tortice s skutno kremo in sadjem
  • Pistacijeva ledena torta s čokolado
  • Cikorijev sladoled
  • Grahova juha s parmezanovimi hrski
  • Solatka s krešo, mladim krompirjem, pečeno šalotko in mariniranimi redkvicami
  • Zapečeni jajčevci s sirom za žar in hariso
  • Mesne kroglice iz svinjine in koromačevih semen z gremolato
  • Steak s pestom in balzamičnim paradižnikom

NAUČIMO SE

  • Nadevane sardele po siciljansko

NA ŽARU

  • Goveja rebra, dušena v pivu
  • Čebulni obročki
  • Kolerabna solata
  • Piščančji kebab
  • Puhasti kruhki pita
  • Krompirček s timijanom in origanom
  • Preprost caciki
  • Orada na žaru z mlado čebulo, limono in čilijem

TESTENINSKE SOLATE

  • Testeninska solata caprese
  • Delikatesna testeninska solata
  • Testeninska solata s kozicami in koprom
  • Testeninska solata s pestom, grahom in špinačo

VEGI VEČERJE

  • Začinjen tofu na žaru in pak choi z ingverjem in česnom
  • Mineštra iz treh vrst fižola
  • Solata iz maslene buče, čičerke, fete in mariniranih redkvic

V KUHINJI Z OTROKI

  • Obloženi kruhki
  • Mini slane pite
  • Pistacijeve kocke z malinovim prelivom

POLETNI KOKTAJLI

  • Negroni sbagliato
  • Malinov 'froze'
  • Jamajški rumov punč
  • Cooler z belim portovcem in grenivko

NA KRATKO: BEZEG, BEZGA, DAJ MOŽA

  • Skuša, marinirana v bezgovem sirupu, s paradižnikovim consomméjem
  • Bezgov sirup
  • Bezgov sorbet

TRAJNOSTNA KUHINJA: Popolna ohladitev

GASTRONOMSKA DEDIŠČINA SLOVENIJE: Povitica: s škrlupci ali brez njih

POGLED V KOZAREC: Enega ležaka, prosim

ŠOLA OKUSOV: Kako dobro jesti brez zvezdic?

KULINARIČNE NOVICE: Zakuhano

PIKA NA I: Valentin Bufolin