Gladka in ostra moka
piše: uredništvo
109V: Kakšna je razlika med gladko in ostro moko? Pogosto je v receptu navedena samo »moka«. Kako naj vem, katero naj izberem?
O: V osnovi pšenično moko delimo na tipe glede na vsebnost mineralnih snovi. Na našem trgu sta najbolj prečiščeni beli moki tipa 400 in 500. Oba tipa lahko označujeta gladko (oziroma mehko) ali ostro moko – razlika med obema je v velikosti delcev. Gladka moka, ki je pravzaprav »navadna«, je precej bolj fino mleta kot ostra. Gladka moka lepše vzhaja in je primerna za pecivo, kruh, pogače, vlečeno testo in domače jajčne testenine. Iz ostre moke (ta potrebuje več vode) dobimo več testa, ki počasneje vzhaja. Primerna je za pripravo krhkega, kuhanega in krompirjevega testa, palačink in zgoščevanje omak. Če je v receptu navedena preprosto moka, je praviloma mišljena navadna gladka moka. Če smo v zadregi, lahko izberemo univerzalno moko, ki se obnese za večino namenov.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.