Dober tek 4 2022

  • Mavrica okusov
  • Spoznajte svojo pečico
  • Praznična peka
  • Prva zelenjava
  • Jagnjetina
  • Peka v soli
  • Okusi Japonske
NAROČI SE

Tema meseca:

Spoznajte svojo pečico

piše: Barbara Slivnik

Izbira pečice je gotovo eden bolj stresnih trenutkov pri opremljanju doma, enotnega odgovora pa seveda ni. Številne lastnosti pečic, ki postajajo pametnejše iz dneva v dan, izberemo glede na potrebe, preference in navade. Ključna vprašanja so, kako pogosto jo nameravamo uporabljati, za kaj jo bomo uporabljali in kaj od nje pričakujemo.

Korak za korakom:

Postrv v soli

Svoje goste bomo z ribo v zeleni solni skorjici brez dvoma navdušili, posebno ko bomo nežno razbili ter odluščili sol in se bo pokazalo čudovito sočno ribje meso.

Spodbujamo pestro in uravnoteženo prehrano. Vse nenadzorovane diete so lahko problematične, če telesu ne zagotovimo dovolj potrebnih hranil. Težavo pogosto predstavljajo pomanjkljive informacije, še posebno iz raznih spletnih virov, za katerimi se skrivajo komercialni interesi. Zato svetujem, da se pred vsakršno dieto ljudje dobro informirajo pri kredibilnih virih, pri večjih in dolgoročnih spremembah prehrane pa priporočam tudi posvet z usposobljenim dietetikom ali zdravnikom.

Igor Pravst,

vodja raziskovalne skupine na Inštitutu za nutricionistiko

Druge vsebine

PRVA LETOŠNJA ZELENJAVA

Težko smo jo čakali, zdaj pa je končno tu. Za vse ljubitelje zelenega.

OKUSI JAPONSKE

Kako dobro poznate dobrote z Japonske? Ste poskusili suši in se odločili, da surova riba ni za vas?

Uvodnik

Okus Instagrama

piše: Urška Petelin

Ste opazili, da so jedi v naših restavracijah vse lepše? Občasno me za obisk restavracije premami objava na družbenih omrežjih. Krasna keramika, tri škrlatne pike majoneze z rdečo peso, dve kapljici kreme iz citrusov, prah sipinega črnila, grahovi poganjki, popečene kocke brioša in fi le brancina, vse zaokroženo z navdihujočim zapisom o sosedovem vrtu in piranskem brancinu. Tole bo užitek jesti! Pa zadnje čase prepogosto ugotovim, da se je krožnik bolje odrezal na Instagramu kot na moji mizi. Sipinega črnila je zmanjkalo, krema iz citrusov se je sesirila, brioš je zamenjal navaden kruh, brancin je prepečen. Ker ni vse zlato, kar se sveti.

Morda smo prevečkrat ponovili, da jemo tudi z očmi. Morda so nekateri gostinci preslišali besedo ‘tudi’. V izkušnjo obroka so res vključena vsa čutila, vendar je brez dobrega okusa vse zaman. Dobro le za Instagram. Ko postajajo krožniki vse lepši,

jedi pa vse manj okusne, se je treba ustaviti in premisliti. Gostinci bi morali takrat prevetriti svoje jedilnike, vodje kuhinj in vodje družbenih omrežij pa uskladiti, kaj omrežja obljubljajo in kaj kuharji zmorejo. Instagram je lahko odličen navdih, a zgolj s kopiranjem ‘lepih’ jedi vrhunskih chefov si gostinci delajo medvedjo uslugo. Razočaran gost se pač ne vrne.

Kuharji poleg talenta in izkušenj potrebujejo predvsem veliko znanja o sestavinah in postopkih. Imeti morajo čas, da raziščejo, kdo so najboljši dobavitelji, kako povezovati okuse, kako v jedi iskati harmonijo in kakšna je vloga vsake sestavine na krožniku, ki skupaj z drugimi tvori celoto. Dokler tega ne usvojijo, naj jim bo bližje moto Manj je več. Ker če že moram sprejeti kompromis, raje izberem malo manj ‘instakrožnik’ in iskreno jed z okusi, ki ‘štimajo’.

Kuharski nasvet

O jagnjetini

Okus mesa je odvisen od krme, najboljša jagnjetina je z gorskih pašnikov ali slanih pašnikov v bližini morja.

Kazalo vsebine

TEMA MESECA: SPOZNAJTE SVOJO PEČICO

  • Šunka v testu
  • Kisli hren
  • Velikonočna glazirana šunka
  • Ovčka iz testa za pince
  • Pehtranova potica s skuto
  • Veganska pletenica
  • Torta velikonočno gnezdo

APRIL V KUHINJI

  • Pita z jagodičjem
  • Preprost korenčkov kolač
  • Gosta paradižnikova juha z mikrozelenjem
  • Veganska solatna skleda
  • Lečni ragu z bučkinimi 'špageti'
  • Brancin s čemaževo majonezo
  • Pečen piščanec z limono in šparglji
  • Prvomajski golaž
  • Ameriški hotdog

NAUČIMO SE: PEKA V SOLI

  • Postrv v soli

SEZONA JAGNJETINE

  • Jagnječja enolončnica s čemažem
  • Jagnječji steaki s kvasnim maslom in toplo čičerkino kremo
  • Nadevano jagnječje stegno, pečeno v senu
  • Pečena cvetača s kaprnim prelivom
  • Začinjen pražen korenček s kuminom

PRVA LETOŠNJA ZELENJAVA

  • Špargljeva pena s solato iz pršuta in rdeče čebule
  • Krompirjeva juha z mlado čebulo
  • Špinačni cmočki z rikoto

TRAJNOSTNA KUHINJA: KAR OSTANE OD VELIKONOČNE POJEDINE

  • Puhasto zapečene sirove testenine s šunko
  • Jajčni namaz
  • Narastek iz pletenice

HITRO IN PREPROSTO

  • Popečen polnozrnati kruh s sardinami in vloženo papriko

V KUHINJI Z OTROKI

  • Preprost ragu iz natrgane govedine

OKUSI JAPONSKE

  • Piščanec yakitori
  • Svinjski tonkatsu
  • Japonski riž (gohan)
  • Jušna osnova (dashi)
  • Zelenjava po japonsko (goma-ae)
  • Okonomiyaki

GASTRONOMSKA DEDIŠČINA SLOVENIJE: GIBANICA, GÜBANICA ALI PREPOGJENCA

POGLED V KOZAREC: UVOD V NARAVNA VINA

ŠOLA OKUSOV: KAKO DO ZVEZDIC V LIZBONI?

KULINARIČNE NOVICE

PIKA NA I: IGOR PRAVST