O: Narediti čokoladne ostružke je bolj preprosto, kot si mislite. Najpreprosteje je, da čokolado nastrgate kar z lupilnikom za zelenjavo. Ti čokoladni ostružki niso prav veliki; njihova dolžina je odvisna od dolžine in površine čokolade, ki jo uporabimo. Bolje je uporabiti debelejši kos temne čokolade.

Čokolada mora imeti sobno temperaturo (22–24° C); če uporabimo premrzlo čokolado, se ostružki hitreje lomijo, če pa je čokolada pretopla, se zlepijo. Vendar brez skrbi – ni tako tragično, vsak ostružek kot okrasek najde pravo mesto na torti, četudi so ostružki med seboj sprijeti. Večje čokoladne ostružke lahko naredimo tako, da delovno ploščo (najbolje marmorno, granitno ali stekleno) zamrznemo, nato nanjo vlijemo čokolado, ki smo jo stopili na vodni kopeli (k 10 dag čokolade lahko primešamo še pol žlice rastlinskega olja), in jo razmažemo zelo na tanko. Ko se strdi, jo postrgamo z lopatko ali nožem pod kotom 45°.

11