Ne šteje samo, koliko vrhunskih restavracij ima mesto. Koliko zvezd, kap in drugih označb kakovosti imajo njegove restavracije. Gurmansko mesto spoštuje in neguje vse odtenke kulinarike, od dobrega bureka do vrhunske restavracije. Gurmansko mesto gosti kulinarične dogodke, prodajne police polni z dobrotami in podpira dobre zgodbe, še preden postanejo prepoznavne. Tvorijo ga meščani, ki radi dobro jedo. V zadnjih letih so tako meščani, med njimi tudi gostinci in podjetniki, kot tudi Turizem Ljubljana prestolnico naredili gurmansko. Kulinarični utrip Ljubljane se je pospešil, radovednost je močno spodbudila ekipa Odprte kuhne in težko je oceniti, kaj je bilo prej – ponudba ali povpraševanje.
Ob koncu leta je Ljubljana dobila še svojo gastronomsko revijo. Prva številka revije Gourmet Ljubljana, ki jo enkrat na leto izda Turizem Ljubljana, ponuja trendni vpogled v ljubljansko gurmansko dogajanje, predstavlja njegove ustvarjalce in ustvarjalke, kultne lokale, skrite kotičke in vtise ljubljanskih kulinaričnih piscev.
Kot Ljubljančanki se mi zdi izbor pester in kredibilen, z zanimanjem sem jo prebrala. Na zadnjih straneh revija ponuja dobrodošel izbor ljubljanskih kulinaričnih ponudnikov. Z ušesi sem zastrigla le pri dejstvu, da med ljubljansko ‘pohodniško kulinariko’ dodajajo Veliko planino, k seznamu ljubljanskih restavracij pa tudi take z naslovom v Medvodah, Grosuplju, Velikih Laščah in celo Cerkljah na Gorenjskem. Seznam dobrih ljubljanskih ponudnikov je sicer koristen, le na dobre pice, burgerje, takose in podobno hitrejšo hrano so žal pozabili.
Ko sem pred desetimi leti na Dunaju listala publikacijo So isst Wien (Tako jé Dunaj), me je navdušila in je vrsto let stala na moji knjižni polici. Lepo bo, če bo tudi revija Gourmet Ljubljana pristala na policah meščanov in domačih obiskovalcev – tujci bodo na angleške povzetke morali počakati, saj jih v prvi številki ni. Vsekakor priporočam, da jo vzamete v roke, preden prihodnjič obiščete Ljubljano. Ponuja dobro branje o ljudeh in krajih, ki bogatijo okus Ljubljane.