Koruzne pogačice s poširanimi jajci in salso
Za krepak zajtrk ali brunch
Koruzne pogačice s poširanimi jajci in salso
Za krepak zajtrk ali brunch
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2015
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Zlato ocvrte pogačice obložimo z avokadom in poširanim jajcem – za zajtrk, brunch ali kosilo z mehiškim pridihom.
Sestavine
salsa
- 450 g pečenih rdečih paprik, vloženih v olje
- 1 šalotka
- 1 zelen čili
- šopek koriandra
- sok 1 limete
- sol
- poper
pogačice iz sladke koruze
- 300 g skute
- 3 velika jajca
- 350 g sladke koruze iz pločevinke
- šopek koriandra
- 1 strok česna
- 300 g moke
- ½ žličke dimljene paprike
- 1 žlička kumine
- ½ žličke sode bikarbone
- sol
- poper
- sončnično olje za cvrenje
- 4 jajca
- 1 kanec kisa
- 2 lepo zrela avokada
- 80 g rukole
- 2 limeti
Priprava
Najprej pripravimo salso. Paprike odcedimo in nasekljamo, čebulo narežemo na kocke, čiliju odstranimo semena in ga prav tako narežemo na kockice, koriander nasekljamo. Vse sestavine za salso zmešamo, solimo in spravimo v hladilnik.
Pripravimo koruzne pogačice. Skuto in jajca damo v veliko skledo in zmešamo, da dobimo gladko kremo. Nato vmešamo odcejeno koruzo, nasekljan koriander in strt česen. Moko, zelišča in sodo previdno vmešamo v maso, solimo in popramo.
V oplasteni ponvi segrejemo žličko sončničnega olja. Ko je olje vroče, damo v ponev za vsako pogačico 3 žlice testa. Naenkrat bomo verjetno lahko ocvrli po tri pogačice. Cvremo jih 3 do 4 minute, da se spodnja stran zlato rjavo obarva, nato jih obrnemo in pečemo še 3 do 4 minute na drugi strani, da se zlato obarvajo in so prepečene. Postopek ponavljamo toliko časa, da porabimo vso maso. Ocvrte pogačice shranimo v ogreto pečico, da so na toplem, medtem ko cvremo preostale.
V veliki kozici zavremo vodo s kisom, nato temperaturo zmanjšamo, da le še nežno vre. Jajca vsako posebej ubijemo v skledico in jih previdno spuščamo v vodo. Jajca kuhamo 4 minute, da beljaki zakrknejo, rumenjaki pa so še tekoči. Nato jih s penovko poberemo iz vode.
Pogačice razdelimo na 4 krožnike. Avokado olupimo in narežemo na rezine, limete pa na 4 krhlje. Na vsako porcijo pogačic položimo nekaj rezin avokada in eno poširano jajce. Jajca začinimo s črnim poprom in posujemo z rukolo. Ponudimo s salso in krhlji limete.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.