Sestavine

  • 350 g zmehčanega masla in še malo za model
  • lupinica 2 neškropljenih limon
  • 6 velikih jajc
  • 400 g moke
  • 4 žličke pecilnega praška
  • 2 ščepa soli
  • 4 grobo naribane bučke (pribl. 600 g)
  • 2 žlici sesekljanih timijanovih lističev

krema

  • 250 g maskarponeja
  • 250 g zmehčanega masla
  • lupinica 2 neškropljenih limon
  • 900 g sladkorja v prahu
  • ščep soli

kristaliziran timijan

  • 50 g svetlo rjavega sladkorja
  • 12 vejic timijana
  • 1 beljak

kandirane limonove rezine

  • 2 neškropljeni limoni
  • 200 g svetlo rjavega sladkorja

okras

  • jedilna zlata barva in jedilni zlati listi (po želji)

Priprava

1.

Najprej izdelamo okrasje. Za kristaliziran timijan sladkor vsujemo na krožnik, timijanove vejice premažemo z rahlo razžvrkljanim beljakom in jih povaljamo v sladkorju. Nekaj odvečnega sladkorja otresemo, vejice položimo na papir za peko in pustimo, da se popolnoma posušijo.

2.

Za kandirane limonove rezine limoni narežemo na tanke kolute. Sladkor vsujemo v kozico, dodamo 2 dl vode in nežno segrevamo, da se sladkor stopi, nato sirup zavremo. Vanj položimo limonove rezine in jih kuhamo 15 minut, da se zmehčajo. Previdno jih vzamemo iz sirupa in položimo na papir za peko, kjer naj se posušijo. (Dvignemo jih nežno, saj so zelo občutljive, želimo pa ohraniti okroglo obliko.) Preostali sirup prihranimo za premaz torte.

3.

Pečico segrejemo na 180 °C. Dno dveh modlov za torte premera 20 cm namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Spečemo štiri biskvite v dveh izmenah. Za prvo izmeno v samostoječem mešalniku ali v veliki skledi z električnim mešalnikom stepemo 175  g masla, 175 g sladkorja in lupinico 1 limone, da dobimo kremasto mešanico. V vrču nežno razžvrkljamo 3 jajca. Postopoma jih dodajamo masleni mešanici, vsakič, ko jih dodamo, postrgamo stene sklede in dobro stepemo. V drugi skledi zmešamo 200 g moke, 2 žlički pecilnega praška in ščep soli ter vse skupaj nežno vmešamo v testo. Nazadnje vmešamo 300 g grobo naribanih bučk in 1 žlico sesekljanih timijanovih lističev. Testo razdelimo v dva modla in pečemo 25 minut oziroma toliko časa, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino biskvita, čist, ko ga izvlečemo.

4.

Ko sta biskvita še topla, ju po vsej površini prepikamo z nabodalom in premažemo z malo prihranjenega limonovega sirupa. Ko sta dovolj ohlajena, da ju lahko primemo z rokami, ju vzamemo iz modlov in položimo na kuhinjsko mrežico. Iz preostalih sestavin spečemo še druga dva biskvita – papirja za peko ni treba zamenjati, le ponovno ga namastimo, namastimo tudi obod.

5.

Ko so biskviti ohlajeni, pripravimo kremo: vse sestavine stepemo, da dobimo gladko in penasto mešanico.

6.

Sestavimo torto, tako da tri biskvite premažemo s kremo, jih zložimo enega vrh drugega in pokrijemo s četrtim biskvitom. Vrh in obod torte s paletnim nožem premažemo s tanko plastjo kreme in za 30 minut postavimo v hladilnik, da se strdi. (Ta premaz »ujame« drobtinice na površini biskvita, tako da bo druga plast kreme lepo gladka.) Če nimamo veliko časa, torto za 5 minut postavimo v zamrzovalnik.

7.

Ohlajeno torto po vseh straneh premažemo z drugo plastjo kreme. Eno stran torte po vrhu obložimo s kandiranimi rezinami limone in vejicami timijana, kot je prikazano na sliki.

8.

Torto postavimo v hladilnik ali zamrzovalnik za toliko časa, da se krema povsem strdi. Da bo še bolj bleščeča, lahko potem limonove rezine premažemo še z malo jedilne zlate barve in okrasimo s koščki jedilnega zlatega lista.

6