Čokoladni ganaš s krhko karamelo
Fin ganaš, ki očara tudi najzahtevnejše goste
Čokoladni ganaš s krhko karamelo
Fin ganaš, ki očara tudi najzahtevnejše goste
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2014
ČAS PRIPRAVE: 35 min + hlajenje
KOLIČINA: za 2 osebi
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 75 g temne čokolade
- 1 dl sladke smetane
karamelna omaka
- 50 g mehkega rjavega sladkorja
- 50 g masla
- 0,75 dl sladke smetane
krhka karamela
- 150 g sladkorja
- 100 g blanširanih lešnikov
- ½ žličke morske soli
Priprava
Čokolado nalomimo na koščke in jo damo v večjo skledo. Smetano segrejemo in jo, tik preden zavre, prilijemo čokoladi. Pustimo 5 minut, da se čokolada stopi, nato premešamo, da dobimo gladko kremo. Damo jo na stran in počakamo, da se zgosti in ohladi. Do uporabe jo postavimo v hladilnik.
Pripravimo karamelno omako. Sladkor in maslo segrejemo v ponvi, da se stopita. Dodamo smetano in zavremo. Odstavimo in ohladimo.
Pripravimo še krhko karamelo. Velik nizek pekač obložimo s papirjem za peko. V ponev z debelim dnom damo sladkor in 4 žlice vode. Zmes segrevamo, ne da bi jo mešali. Ko se zlato rjavo obarva, vmešamo sesekljane lešnike in zlijemo v pekač (plast naj bo tanka). Posujemo z morsko soljo in pustimo, da se strdi.
Vsak krožnik pokapamo z malo omake. Veliko žlico segrejemo v kozarcu z vročo vodo in z njo zajamemo čokoladno kremo. Na vsak krožnik damo eno žlico čokoladne kreme. Krhko karamelo nalomimo na kose. V vsako porcijo kreme zataknemo kos karamele. Posujemo z nadrobljenimi delci karamele in ščepom morske soli ter postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.