Sestavine

  • 1 čebula
  • 1 korenček
  • 1 steblo stebelne zelene
  • 1 žlica drobnega rjavega sladkorja
  • 2 žlici kisa (belega, rdečega ali balzamičnega)
  • 1 žlica paradižnikove mezge (koncentrata)
  • 400 g pasiranega paradižnika (passate)
  • 1 l zelenjavne jušne osnove (iz 2 kock)
  • 140 g riža (dolgozrnatega, basmati, divjega, rjavega ali mešanice)
  • sol in poper

Ko postrežemo

  • nasekljan peteršilj
  • genovski pesto (po želji)

Priprava

1.

Čebulo, korenček in stebelno zeleno nasekljamo. V veliki kozici segrejemo olje in na njem nežno pražimo zelenjavo, da se zmehča. Dodamo sladkor in kis, kuhamo minuto, nato vmešamo paradižnikovo mezgo, pasiran paradižnik, prilijemo zelenjavno jušno osnovo in dodamo rjavi riž, če ga uporabimo. Pokrijemo in kuhamo 10 minut. Če se odločimo za divji riž, ga dodamo zdaj in kuhamo še 10 minut, nato dodamo beli riž, če ga uporabimo, in kuhamo še 10 minut, da se riž zmehča.

2.

Juho posujemo s peteršiljem, solimo in popramo. Razdelimo jo v skodelice in po želji vsako porcijo pokapamo z malo pesta.

2