Cvetačna kremna juha s posipom
Tako bogatega posipa na juhi še niste okusili: hrustljava slanina, popečen kruhek, plemeniti sir in nasekljano jajce!
Cvetačna kremna juha s posipom
Tako bogatega posipa na juhi še niste okusili: hrustljava slanina, popečen kruhek, plemeniti sir in nasekljano jajce!
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2014
ČAS PRIPRAVE: 40 min
KOLIČINA: za 6–8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Žametasta cvetačna juha, ki navduši tudi na zabavi. Za pestrost priložimo različne posipe.
Sestavine
- 25 g masla
- 1 velika čebula
- 1 por
- 3 stebla zelene
- 2 cvetači
- 0,5 l mleka
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 1,5 dl sladke smetane
- ščep muškatnega oreška
- sol
posip
- hrustljavo popečeni koščki slanine (po želji)
- popečene krušne kocke
- 1 nasekljano trdo kuhano jajce
- zdrobljen sir z modro plesnijo
Priprava
Čebulo drobno nasekljamo, por narežemo na tanke kolobarje, stebelno zeleno na tanke rezinice in cvetačo na cvetove. Maslo segrejemo v veliki kozici in dodamo čebulo, por in stebelno zeleno. Počasi pražimo 10 minut, da se zelenjava zmehča, vendar ne obarva. Dodamo cvetačne cvetove, mleko in jušno osnovo. Zavremo in počasi kuhamo 10 do 12 minut, da se cvetača zmehča. Prilijemo smetano in ponovno zavremo. Juho začinimo s soljo in muškatnim oreškom, nato jo do gladkega pretlačimo s paličnim mešalnikom. Če želimo, lahko juho tudi precedimo, da je še bolj gladka.
Juho postrežemo kar v kozici. Okoli kozice razporedimo skodelice z različnimi dodatki za posip. Tako si lahko vsak postreže sam. Juho si lahko postrežemo tudi večkrat v manjših količinah in jo vsakič posujemo z drugim posipom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.