Sestavine

  • 25 dag listov za lasagne
  • 50 dag mešanega mletega mesa
  • 4 žlice oljčnega olja
  • sol
  • poper
  • šopek peteršilja
  • velika čebula
  • 3 stroki česna
  • 40 dag paradižnika
  • 40 dag šampinjonov
  • žlica paradižnikove mezge
  • žlica origana

omaka

  • 6 dag gladke moke
  • 6 dag masla
  • 1 l mleka
  • lovorov list
  • vejica timijana
  • 10 dag naribanega parmezana
  • maslo za model in pokapanje

Priprava

1.

Šampinjone očistimo, operemo in narežemo na ne pretanke rezine. Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Česen olupimo in narežemo na rezinice. Peteršilj operemo in drobno sesekljamo. Paradižnik hitro potopimo v vrelo vodo, splaknemo s hladno vodo, ga olupimo in grobo nasekljamo.

2.

Za bešamelno omako rahlo zarumenimo moko na maslu, zalijemo z mlekom in z metlico za sneg gladko zmešamo. Začinimo s soljo, poprom, lovorom in timijanom ter na majhnem ognju kuhljamo 25 minut. Omako pretlačimo skozi gosto sito.

3.

Liste za lazanjo skuhamo al dente, oplaknemo z mrzlo vodo in osušimo na kuhinjskem prtiču.

4.

Mleto meso začinimo s soljo, poprom in origanom. V dovolj veliki ponvi segrejemo olje in čebulo svetlo prepražimo. Dodamo meso, ki ga tudi popražimo, nato pa dodamo česen, paradižnik, paradižnikovo mezgo, peteršilj in šampinjone. Kuhljamo pol ure, da se ragu zgosti, po potrebi še malo začinimo s soljo in poprom.

5.

Pečico segrejemo na 200 °C. Dno ognjevarnega modla, ki smo ga premazali z maslom, prekrijemo z bešamelno omako, nanjo zložimo kuhane in osušene liste testa. Nato izmenjaje sledijo plasti bešamela, raguja in parmezana . Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Zadnja plast naj bo iz raguja in bešamela. Posipamo z naribanim parmezanom in pokapamo z razpuščenim maslom. Lazanjo pečemo v pečici (na spodnjem vodilu) 40 minut, da se naredi zlatorjava skorja. Še v modlu jo narežemo na primerne kose.

11