Sestavine

  • 400 g sladke smetane
  • 360 g grškega jogurta
  • 150 g amarettov (italijanski mandljevi piškoti)

rabarbarino-pomarančna jajčna krema

  • 500 g rabarbare
  • 150 g svetlo rjavega sladkorja in še velik ščep
  • 1,5 dl pomarančnega soka
  • lupinica 1 bio limone
  • 4 srednje velika jajca
  • 2 srednje velika rumenjaka
  • 150 g masla

Priprava

1.

Najprej pripravimo jajčno kremo. Rabarbaro očistimo in narežemo na 2,5 cm dolge koščke. Damo jo v kozico skupaj s ščepom sladkorja in pomarančnim sokom, pristavimo pri srednji temperature in pokrijemo s pokrovko. Kuhamo 10 do 15 minut, da je rabarbara zelo mehka, nato odstavimo s štedilnika.

2.

Rabarbaro pretlačimo skozi gosto cedilo, tako da pretisnemo čim več pulpe. Meso prihranimo v cedilu, da ga bomo vmešali pozneje.

3.

Skupaj stepemo jajca, rumenjaka in sladkor, da dobimo svetlo penasto maso. V kozici na nizki temperature počasi stopimo maslo. Ko je stopljeno, prilijemo jajčno mešanico in pomarančno lupinico, ob tem nenehno mešamo. Dodamo pretlačeno rabarbarino pulpo, zmešamo in še naprej nežno kuhamo, dokler se krema ne zgosti kot puding. To lahko traja 10 do 12 minut, a smo potrpežljivi in ne povečamo temperature, saj bi tako jajca lahko zakrknila.

4.

Ko se krema zgosti, jo p reložimo v skledo in gladko stepemo. Zdaj lahko dodamo še rabarbarino meso, ki je ostalo v cedilu, da je sladica bolj gosta, če pa želimo gladko kremo, mesa ne dodamo.

5.

Smetano stepemo le toliko, da začnejo nastajati mehki vršički. Narahlo vmešamo jogurt, 300 g jajčne kreme in večino na koščke nalomljenih amarettov. Mešanico razdelimo v osem kozarcev in posujemo s preostalimi koščki amarettov.

Nasvet

Preostalo kremo prihranimo za palačinke, granolo ali pa z njo pripravimo mini pite. Shranimo jo v steriliziran kozarec (operemo ga z detergentom, oplaknemo, nato pa narobe obrnjenega postavimo v pečico, ogreto na 120 °C za 15 minut, da se posuši).

10