Pražen riž po korejsko
Pražen riž po korejsko
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2017
ČAS PRIPRAVE: 35 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 250 g riža basmati
- 2 goveja steaka, debela 2,5 cm (pribl. 200 g)
- 3 žlice čilijeve omake (npr. srirache)
- 2 žlici sezamovega olja
- 2 stroka česna
- 6 mladih čebulic
- 1–2 rdeča čilija
- ½ velike glave ohrovta
- 2 žlici sezamovih semen
- čilijeva omaka, ko postrežemo
Priprava
Riž skuhamo po navodilih na ovitku. Medtem narežemo meso na trakove, jih v skledici premešamo s čilijevo omako in pustimo, da se marinirajo. Ohrovt narežemo na rezance. Česen, čebulice in čili kar se da tanko narežemo.
Pri visoki temperaturi segrejemo v veliki ponvi ali voku 1 žlico olja in na njem pečemo meso 2 minuti oziroma tako dolgo, da začne spreminjati barvo. Naj nas ne zapelje, da bi ga pekli predolgo, saj želimo, da ostane na sredini še rahlo rožnato. Preložimo ga na krožnik in postavimo na stran.
V ponev stresemo česen in večino čebulice ter čilija ter pražimo 2 minuti. Dodamo ohrovt in nežno pražimo 10 do 12 minut oziroma tako dolgo, da se začne mehčati.
V ponev stresemo riž in trakove pečene govedine ter vse skupaj premešamo, da se sestavine enakomerno porazdelijo. Potresemo s sezamovimi semeni ter prihranjenimi čebulicami in čilijem, pokapamo s čilijevo omako in postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.