Spomladanski kolački z metulji
Spomladanski kolački z metulji
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2017
ČAS PRIPRAVE: 2 uri 25 min
KOLIČINA: 24 kolačkov
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 300 g svetlo rjavega sladkorja
- 4 jajca
- 300 g stopljenega in ohlajenega masla
- 300 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
odišavljeni sirup
- 300 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 žlica posušenih sivkinih cvetov (glej nasvet)
- 3 dl vode
maslena krema
- 400 g zmehčanega masla
- 550 g sladkorja v prahu
- 3 barve za živila v gelu (npr. vijolična, rumena in rožnata)
metuljeva krila
- 400 g bele čokolade
- 3 barve za živila v gelu (npr. vijolična, rumena in rožnata)
- 2 čokoladna piškota
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C. Vzamemo dva pekača za 12 mafinov in vdolbinice obložimo s papirčki za mafine. Vse sestavine za testo damo v večjo skledo in z električnim mešalnikom mešamo 3 do 4 minute, da dobimo svetlo testo. Enakomerno ga razporedimo v 24 papirčkov in pečemo 20 minut oziroma dokler zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, ni čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se kolački ohladijo v modlih, ki ju postavimo na kuhinjsko mrežico.
Medtem ko se kolački pečejo, pripravimo sirup. Sladkor, sivko in 3 dl vode damo v srednje veliko kozico in segrevamo pri nizki temperaturi. Počasi segrejemo do vrelišča, pustimo, da se kuha 2 minuti, izklopimo kuhalnik in pustimo, da se ohladi, medtem pa se sirup navzame arome. Ohlajen sirup precedimo v vrček skozi gosto cedilo.
Za kremo damo v večjo skledo maslo in sladkor v prahu ter prilijemo 1 dl sirupa. Najprej mešamo z leseno kuhalnico, nato pa stepamo z električnim mešalnikom, da dobimo rahlo, gladko mešanico. Razdelimo jo v tri skledice. Vsaki dodamo kanček gela drugačne barve. Premešamo, da se maslena krema enakomerno obarva, nato pa polovico vsake kreme nadevamo v vrečke za brizganje.
S paličico za koktajl naredimo v vrh kolačkov nekaj luknjic in vsakega pokapamo z 1 žličko sirupa. Na vsak kolaček položimo 1 zvrhano žličko kreme (po osem kolačkov vsake barve) in jo razmažemo s hrbtno stranjo žlice, da ga povsem prekrije. Nato na vsak kolaček po sredini nabrizgamo 2 do 3 cm dolgo črto v isti barvi.
Za metuljeva krila nad kozico z vodo, ki vre, v nepregorni skodeli raztopimo belo čokolado. Razdelimo jo v tri manjše skledice in vsaki dodamo malce barve tako kot prej kremi. Iz papirja za peko izrežemo kvadrate s stranico 8 cm in na vsakega narišemo par metuljevih kril, tako da se obris vidi na drugi strani. Obrnemo papir in znotraj obrisa nanesemo nanj stopljeno čokolado. Čokoladna piškota zdrobimo in z drobtinami potresemo robove, da nastane vzorec. Počakamo, da se čokoladna krila povsem strdijo. Takrat jih narahlo potisnemo v kolačke pod kotom 45 stopinj.
Nasvet
Različne arome
Sivkina aroma je zelo blaga, vendar namesto nje lahko uporabimo žlico rožne vode ali nastrgano lupino dveh limon.
Kako shranimo sirup
Če nam kaj sirupa ostane, ga lahko v sterilizirani steklenički do enega meseca hranimo v hladilniku.
Kako uporabimo ostanek sirupa
V koktajlih ga lahko uporabimo namesto navadnega sladkornega sirupa ali pa ga pokapamo po jagodičevju, ki ga postrežemo s španskimi vetrci in smetano.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.