Zamrznjen jogurt s čajem in sezamovim karamelom
Zamrznjen jogurt s čajem in sezamovim karamelom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2016
ČAS PRIPRAVE: 15 min + ohlajanje in zamrzovanje
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 x 500 g grškega jogurta
- 200 g sladkorja
- 2 žlici zelenega čaja matcha v prahu*
sezamov karamel
- 200 g sladkorja
- 4 žlice praženih sezamovih semen
Priprava
V večji skledi razmešamo jogurt, sladkor in čaj v prahu, da se sladkor raztopi. Pokrijemo in damo v hladilnik za eno uro oziroma dokler se mešanica povsem ne ohladi. Zlijemo jo v strojček za sladoled in sledimo navodilom proizvajalca. Pretresemo jo v posodo, ki prenese zamrzovanje, in zamrznemo za 4 do 5 ur, da se strdi.
Za sezamove karamelne ploščice obložimo pekač s papirjem za peko. V srednje veliki kozici segrejemo sladkor. Počakamo kakih 5 minut, da se stopi, začne delati mehurčke in dobivati zlato barvo. Svetlemu karamelu primešamo sezamova semena, kuhamo nekaj sekund, nato ga zlijemo na pekač in razmažemo karseda na tanko. Ko se karamel strdi, z njim udarimo po delovni površini, da se razlomi na kose. (Karamel lahko naredimo do en teden vnaprej in ga shranimo v dobro zaprti posodi.)
Zamrznjeni jogurt vzamemo iz zamrzovalnika kako uro prej, preden postrežemo, da se malce zmehča. Z žlico ga razdelimo v skledice in potresemo s sezamovim karamelom.
Matcha
*Matcha je prah zelenega čaja, vzgojenega in obdelanega po posebnem postopku. Je del kitajskega in japonskega čajnega obreda, danes pa se pogosto uporablja v kulinariki, zlasti za različne sladice in napitke, kot je »matcha latte«, ki je prava uspešnica.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.