Karamelni rjavčki s slanim pridihom
Karamelni rjavčki s slanim pridihom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2016
ČAS PRIPRAVE: 50 min + hlajenje
KOLIČINA: 16 večjih ali 32 mini rjavčkov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 200 g masla
- 100 g čokolade s 70 % kakava
- 100 g čokolade s 50 % kakava
- 400 g karamela*
- 1 žlička morske soli
- 200 g svetlo rjavega sladkorja
- 4 srednje velika jajca sobne temperature
- 130 g moke
- 50 g kakava v prahu
- maslo za pekač
- solni cvet za posip
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C. Z maslom namažemo kvadraten pekač s stranicami 23 cm in ga obložimo s papirjem za peko. V srednje veliki kozici stopimo maslo, vanj nalomimo vso čokolado, odstavimo in počakamo, da se čokolada stopi.
V majhni skledici vmešamo v 175 g karamela žličko morske soli, da se zmehča. Preostali karamel damo v večjo skledo skupaj s sladkorjem in jajcem ter z električnim mešalnikom stepemo v gladko maso. Vmešamo čokolado z maslom.
V drugi skledi zmešamo moko, kakav in krepak ščepec soli; vse skupaj presejemo na vrh čokoladne mešanice. Na kratko premešamo, da dobimo homogeno testo.
Polovico testa zlijemo v pekač in ga poravnamo z lopatico. Z žličko ga pokapamo s polovico soljenega karamela v obliki petih debelih črt, ki so enako oddaljene med seboj. Na to z žlico naložimo preostalo testo; ob tem pazimo, da ne razmažemo karamela pod njim. Poravnamo še drugo plast testa in ga porišemo z enakimi karamelnimi črtami kot spodnjo. Po črtah potegnemo s konico noža ali paličice za ražnjiče, da nastane vijugast vzorec.
Posujemo s solnim cvetom in pečemo 30 do 35 minut oziroma dokler se testo ne dvigne, na vrhu pa nastane trdna skorjica. Iz pečice ga vzamemo takrat, ko se čisto rahlo zamaje, ko zatresemo pekač. Počakamo, da se do konca ohladi v pekaču, nato razrežemo na kocke.
Karamel
V večjo kozico damo 200 g sladkorja in 3 žlice hladne vode. Nežno segrevamo in mešamo, da se sladkor raztopi. Nato ogenj zvišamo in sladkor karameliziramo, da postane zlato rjave barve. Ponev odstavimo z ognja in vmešamo 100 g masla, narezanega na manjše koščke, da se raztopi. Primešamo še 2 dl smetane in kozico postavimo nazaj na ogenj. Vse skupaj zavremo in medtem mešamo, da dobimo gosto kremo. Prelijemo jo v skledo in popolnoma ohladimo.
Nasvet
Poskusite: ves karamel damo na sredino kolača, za vrh pa prihranimo samo kakšno žlico za pokapanje.
Za kar najboljši rezultat je pomembno, da uporabimo dve čokoladi, eno s 70 % in drugo s 50 % kakava. Takšni rjavčki imajo bogato teksturo, da se kar topijo v ustih.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.