Aromatična limonova pita
Aromatična limonova pita
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2016
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
testo
- 250 g moke
- 70 g sladkorja v prahu
- 125 g masla
- 2 rumenjaka
- moka za posipanje
nadev
- 5 jajc
- 140 g sladkorja
- 1,5 dl sladke smetane
- sok 2–3 limon (pribl. 1 dl)
- 2 žlici limonove lupine
Priprava
Za testo zmešamo v skledi moko in sladkor v prahu. Maslo narežemo na kocke in ga s prsti vtremo v moko, da dobimo drobtinasto zmes. Vanjo vgnetemo rumenjake. Če je testo še vedno presuho, mu dodamo 1 do 2 žlici vode, da se sprime. Oblikujemo ga v kroglo. Testo z rokami sploščimo, ga ovijemo s prosojno kuhinjsko folijo in vsaj za pol ure damo v hladilnik.
Medtem ko se testo hladi, pripravimo nadev. Stepemo vse sestavine razen limonove lupine. Mešanico precedimo in ji dodamo limonovo lupino.
Na rahlo pomokani delovni površini testo razvaljamo na debelino 3 mm, ga z valjarjem dvignemo in položimo v pekač za pite s premerom 23 cm. Narahlo ga pritisnemo ob dno in stranice pekača ter obrežemo vse, kar gleda čez rob. Po dnu ga prepikamo z vilicami in za pol ure postavimo v hladilnik.
Pečico segrejemo na 160 °C. Testo za pito pokrijemo s papirjem za peko in napolnimo z rižem ali suhim fižolom. Pečemo 10 minut, vzamemo iz pečice, odstranimo papir s fižolom in pečemo še 20 minut, da dobi piškotno konsistenco. Pečeno testo vzamemo iz pečice, vanj nalijemo limonov nadev in pečemo še 30 do 35 minut, da se nadev komaj učvrsti. Počakamo, da se pita shladi, in jo vzamemo iz pekača. Pito lahko ponudimo pri sobni temperaturi ali močno ohlajeno.
Nasvet
Če si že vzamemo čas za pripravo testa, je najbolje narediti dvojno količino. Ko testo zgnetemo in oblikujemo v kroglo, jo prerežemo na pol. Eno polovico uporabimo takoj, drugo pa zamrznemo za naslednjo priložnost, ko si bomo zaželeli pite.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.