Losos v plaščku, nadevan z rižem in špinačo
Losos v plaščku, nadevan z rižem in špinačo
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2016
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 20 min
KOLIČINA: za 6–8 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 2 podolgovata fileja lososa brez kože (vsak 500 g)
- 500 g listnatega testa
- 90 g dolgozrnatega riža
- 100 g špinače
- 80 g šampinjonov
- 2 vloženi rdeči papriki
- 1 žlička polnozrnate gorčice
- 1 šalotka
- 50 g masla
- ščepec muškatnega oreška
- sol
- sveže mlet poper
- 1 jajce
jogurtova omaka
- 300 g grškega jogurta
- 2 dl tekočega jogurta
- 1 strok česna
- 1 manjša kumara
- 1 žlica nasekljane mete
- 1 žlica nasekljanega peteršilja
- malo limonovega soka
- sol
- grobo mlet poper
Priprava
Riž v slanem kropu skuhamo po navodilih z embalaže oziroma ga kuhamo toliko časa, da je na ugriz še nekoliko čvrst. Listnato testo položimo na papir za peko in razvaljamo v dva lista, nekoliko večja od lososovih filejev. Mestoma ju prebodemo z vilicami, prekrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in ju za 20 minut postavimo v zamrzovalnik.
Pečico segrejemo na 220 °C. Riž odcedimo in stresemo v veliko skledo. Šalotko drobno sesekljamo in jo prepražimo na 30 g masla. Dodamo špinačo, na hitro pretresemo, da ovene, nato odstavimo in jo grobo narežemo. V ponvi segrejemo preostalo maslo in na njem popečemo drobno narezane šampinjone. Papriki narežemo na kratke tanke trakove. Vse skupaj dodamo k rižu, začinimo z gorčico, muškatnim oreškom, soljo in poprom ter premešamo.
Iz lososovih filejev s pinceto pazljivo odstranimo koščice. Testena lista vzamemo iz zamrzovalnika. Na prvi testeni list položimo file lososa s stranjo, kjer je bila koža, navzdol. Nanj enakomerno nadevamo rižev nadev in ga prekrijemo z drugim lososovim filejem. Vse skupaj prekrijemo z drugim testenim listom in pri dnu oba kosa testa stisnemo, da se zlepita. Odvečno testo obrežemo (lahko ga uporabimo za okrasitev pokrova). Ob straneh in povrhu po želji z nožem v testo narišemo okras in premažemo z razžvrkljanim jajcem. Pečemo 30 minut, medtem pa zmešamo še vse sestavine za omako, ki jo ponudimo ob pečenem lososu v plaščku.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.