Bučna juha s črno kumino
Bučna juha s črno kumino
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2016
ČAS PRIPRAVE: 45 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 800 g buče
- 1 krompir
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 žlički semen črne kumine (črnike)
- ščepec čilija v prahu
- 8,5 dl zelenjavne jušne osnove
- majhen šopek peteršilja
Priprava
Bučo olupimo, ji odstranimo semenje in jo narežemo na kose. Krompir olupimo in narežemo na kocke. V veliki kozici segrejemo olje, dodamo drobno sesekljano čebulo in pražimo, da porumeni. Dodamo semena črne kumine in čili ter pražimo 1 minuto. Dodamo bučo, krompir in prilijemo jušno osnovo. Zavremo. Dobro premešamo, pokrijemo in pustimo, da narahlo vre 20 minut oziroma tako dolgo, da se zelenjava zmehča.
Juho spiriramo s paličnim mešalnikom in med piriranjem dodamo peteršiljeve liste. Juho lahko v več porcijah zmeljemo v mešalniku. Preden jo postrežemo, jo znova pogrejemo. Lahko jo za 1 mesec zamrznemo.
Nasvet
Bučna juha kot slavnostna predjed
Vzamemo nekaj majhnih školjk pokrovač ali 4 velike, ki jih vodoravno prerežemo na pol. Potresemo jih z malce čilija v prahu in na kratko popečemo po vsaki strani, da rahlo porjavijo. Juho nalijemo v 4 skodele ter jo okrasimo s pokrovačami in lističi peteršilja.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.