Fuži
Fuži
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2015
KOLIČINA: za 4–6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 400 g gladke moke (najbolje tip 400)
- 2 jajci
- 1 žlica olja
- sol
- približno 1 dl vode
Priprava
Moko stresemo na delovno površino in na sredini naredimo jamico. Vanjo dodamo jajci, žlico olja in malo soli. Zaradi olja bo testo mehkejše in ga bomo lažje razvaljali.
Z vilicami razžvrkljamo jajca in postopoma dodajamo moko z roba ter jo zamesimo z jajci. Postopoma dodajamo vodo, tako da vmesimo vso moko. Če se testo lepi in trga, je premehko (dodamo še malo moke), če pa se drobi, je pretrdo (dodamo še malo vode).
Testo nato gnetemo približno 10 do 15 minut oziroma tako dolgo, da postane prožno in svetlikajoče in ga lahko oblikujemo v hlebček, ki naj pokrit počiva 20 do 30 minut. Hlebček prerežemo na pol in vsako polovico tanko razvaljamo. Izrežemo rombe velikosti približno 4 x 4 cm. Iz njih oblikujemo fuže, tako da testeni romb ovijemo okoli palčke ali ročaja manjše kuhalnice ter nasprotna dva vogala pritisnemo skupaj, da se zlepita.
Fuže skuhamo al dente v veliki količini osoljene vrele vode. Kuhamo jih le nekaj minut, odvisno od debeline testa (3 do 5 minut). Skuhane odcedimo, preložimo v skledo, prelijemo z zajemalko žgvaceta (brez mesa) in premešamo. Preostali žgvacet postrežemo posebej, tako da si ga vsak naloži, ko so fuži že na krožniku.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.