Torta jagoda
Torta jagoda
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2015
ČAS PRIPRAVE: 2 uri 15 min + hlajenje
KOLIČINA: 12–16 kosov
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
krhko testo
- 400 g zmehčanega masla
- ½ žličke soli
- 200 g rjavega sladkorja
- 2 žlički vaniljeve arome
- 600 g moke
biskvit
- 140 g zmehčanega masla
- ščepec soli
- 140 g rjavega sladkorja
- 3 srednje velika jajca
- 1 žlička vaniljeve arome
- 140 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
maslena krema
- 140 g zmehčanega masla
- ščepec soli
- 300 g sladkorja v prahu
- 1 žlica vaniljeve arome
jagodni nadev
- 300 g jagodne marmelade
- ¼ žličke zlatih lanenih semen
- sladkor v prahu za posip
- moka za delovno površino in posip
- maslo za tortne modle
- papir za peko
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C. Najprej pripravimo krhko testo. Maslo, sol, sladkor in vaniljevo aromo stepamo, da dobimo gladko maso. V dveh ali treh korakih postopoma dodamo moko in mešamo, da začne nastajati testo. Testo z rokami zgnetemo v kroglo, 100 g testa odrežemo, zavijemo v kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik do takrat, ko ga bomo potrebovali za izdelavo jagodnih listkov in pecljev. Preostalo testo stehtamo in razdelimo na dva enaka dela.
Vzamemo model za pite z rebrastim robom in premerom 23 cm ter ga obložimo s testom, tako da z rokami in zadnjim delom kovinske žlice pritiskamo po njem. Drugo polovico testa zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik, kjer naj počaka do takrat, ko ga bomo potrebovali. Testo v modlu z zadnjo stranjo žlice zgladimo, da dobimo enakomerno debelo plast testa, in postavimo za 15 minut v hladilnik.
Testo po celotni površini večkrat prebodemo z vilicami, položimo na nizek pekač in v pečici pečemo 20 do 25 minut, da se rahlo zlato zapeče in strdi. Vzamemo ga iz pečice, in ko je testo še vroče, na sredino pritisnemo 9 do 10 cm velik model v obliki srca. Testo 20 minut hladimo v modlu.
Krhko testo previdno vzamemo iz modla in ga položimo na rešetko, da se popolnoma ohladi. Model operemo ter ponovimo 2. in 3. korak še z drugim delom testa, toda tokrat ne izrežemo srca. Če imamo dva enako velika modla za pite, lahko oba dela spečemo hkrati.
Pripravimo biskvit. Model za torte s premerom 22 cm namastimo in dno modla obložimo s papirjem za peko. V veliki sledi stepemo maslo, sol in sladkor, da dobimo rahlo in penasto maso. Postopoma dodajamo stepena jajca in vaniljo in vsakič dobro stepemo, na koncu pa dodamo še moko, v katero smo vmešali pecilni prašek. Maso z žlico nadevamo v pripravljen model in zgladimo vrh. Biskvit pečemo 20 do 25 minut, da se rahlo zlato zapeče in je palčka, ki jo zapičimo v sredino biskvita, čista, ko jo izvlečemo. Pustimo, da počiva 10 minut, nato ga vzamemo iz modla in položimo na rešetko, kjer ga popolnoma ohladimo.
Naredimo listke in steblo. Na rahlo pomokani površini zvaljamo 100 g prihranjenega krhkega testa na debelino kovanca. Z modlom za listke ali nožem izrežemo 4 do 5 listkov in 4 cm dolg jagodni pecelj. Najbolje, da jih izrežemo več in potem izberemo najlepše. Listke in peclje položimo na nizek pekač, obložen s papirjem za peko, in jih za 15 minut postavimo na hladno. Medtem ko se biskvit hladi, 5 do 10 minut pečemo listke in peclje, da se rahlo zlato zapečejo. Nekaj minut jih pustimo, da se hladijo na pekaču, potem jih preložimo na rešetko in popolnoma ohladimo.
Masleno kremo pripravimo tako, da maslo stepemo v večji skledi, da postane mehko in svetlo. Polovico sladkorja v prahu presejemo po maslu in mešamo, da se dobro povežeta. Na maso presejemo še preostali sladkor, dodamo vaniljevo aromo in stepamo, da dobimo gladko kremo. S kremo napolnimo brizgalno vrečko s širokim okroglim nastavkom (ali prozorno vrečko za živila, ki ji preprosto le odrežemo vogal).
Torto sestavimo. Krhko testo brez izrezanega srca položimo na krožnik ali podstavek za torte, gladka stran naj bo spodaj. Masleno kremo z brizgalno vrečko v obliki spirale nanašamo na testo. Začnemo na sredini in se pomikamo proti zunanjemu robu.
Na kremo položimo tortni biskvit in nanj z žlico nanesemo jagodno marmelado ter jo previdno razmažemo po celotni površini biskvita.
Iz drugega dela krhkega testa odstranimo srce in ga damo na stran.
Testo previdno obrnemo na kovinski podstavek za torto, tako da bo gladka stran na vrhu. Testo namestimo na torto tako, da s podstavka zdrsne na marmelado.
Spodnje strani listkov in peclja rahlo namažemo z masleno kremo ali marmelado in jih položimo na zgornji rob jagodnega srca.
Po jagodnem srcu previdno razporedimo zlata lanena semena in tako ustvarimo videz jagode. Površino krhkega testa posipamo s sladkorjem v prahu. Nad jagodnim srcem in listki držimo izrezani kos testa, da jih ne posipamo s sladkorjem v prahu.
Nasvet
Namesto z masleno kremo lahko torto nadevamo tudi s stepeno smetano: 3 dl sladke smetane rahlo stepemo z žlico sladkorja in žličko vaniljeve arome. Nabrizgamo jo tako, kot bi masleno (gl. 8. točko).
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.