Panakota z jagodami in pehtranom
Panakota z jagodami in pehtranom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, april 2015
ČAS PRIPRAVE: 25 min + namakanje in 6 ur hlajenja
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 4,5 dl sladke smetane
- 4 dl mleka (polposnetega ali polnomastnega)
- šopek pehtrana (20 g)
- 4 lističi želatine
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 450 g jagod
- 25 g sladkorja v prahu
- 6 modelčkov s prostornino 1,5 dl
- sončnično olje za premaz modelčkov
- sladkor v prahu za posip (po želji)
Priprava
Smetano, mleko in 4 vejice pehtrana damo v kozico in počasi zavremo (približno 10 minut). Odstavimo in pustimo, da se zmes ohladi. Pehtran v smetana nekoliko zmečkamo.
Medtem namočimo želatino v hladni vodi, da se popolnoma zmehča. Rahlo premažemo notranjost modelčkov in jih postavimo na pladenj.
V smetano vmešamo sladkor, jo ponovno segrejemo in nato precedimo v vrč. Dodamo ji popolnoma ožeto želatino in mešamo, da se želatina v vroči tekočini raztopi. Smetano razdelimo v modelčke, pustimo, da se pol ure ohlaja na sobni temperaturi, nato jo pokrijemo in postavimo v hladilnik za najmanj 6 ur ali čez noč.
Jagode očistimo in grobo nasekljamo. Polovico jagod v kuhinjskem strojčku s sladkorjem v prahu zmešamo v gladko omako. Omako pretisnemo skozi gusto cedilo, jo po potrebi še malo sladkamo in vanjo vmešamo preostale jagode. Pred postrežbo damo modelčke s panakoto za 3 do 4 sekunde v vročo vodo, nato jih prevrnemo na krožnike. Nekaj pehtrana nasekljamo in ga damo v omako. Panakoto prelijemo z jagodno omako in okrasimo s pehtranom. Po želji jo posujemo s sladkorjem v prahu.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.