Sestavine

  • 50 g masla
  • 900 g olupljenega krompirja
  • 1 velika čebula
  • 8,5 dl piščančje ali zelenjavne jušne osnove
  • 2,25 dl mleka (ali pol mleka, pol smetane)
  • sol
  • poper

pesto

  • šop peteršilja
  • 25 g sveže naribanega parmezana
  • 25 g pinjol
  • 2 stroka česna
  • 1 dl ekstra deviškega oljčnega olja

Priprava

1.

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Olupljen krompir narežemo na manjše koščke. Maslo stopimo v veliki kozici z debelim dnom. Dodamo čebulo in krompir, dobro premešamo ter solimo in popramo. Pokrijemo in na nizki temperaturi dušimo 10 minut. Prilijemo jušno osnovo in kuhamo približno 15 do 20 minut, da se zelenjava zmehča.

2.

Medtem ko se juha kuha, pripravimo pesto. Vejicam peteršilja osmukamo listke, česen pa olupimo in stremo. Vse sestavine, razen olja, damo v multipraktik in miksamo, da dobimo enakomerno sesekljano in gladko mešanico. Dodamo olje in ščep soli. Pesto mora biti gosto tekoč, če je pregost, mu dodamo še malo oljčnega olja.

3.

Juho pretlačimo, ji dodamo mleko (in smetano, če jo uporabimo), po potrebi še začinimo in postrežemo v toplih skodelicah za juho. Vsako skodelico okrasimo z žličko pesta.

Nasvet

Peteršiljev pesto je odlična omaka. Ker ga običajno pripravimo več, kot ga porabimo, preostanek shranimo v steriliziran kozarček in ga prelijemo z 1 cm olja. Tako ga v hladilniku lahko hranimo do 1 mesec. Pesto lahko uporabimo pri testeninah, pri zelenjavi, pečeni v pečici, mesu ali kot solatni preliv. Poskusimo nadomestiti polovico peteršilja z meto, koriandrom ali rukolo.

26