Hrustljavo pečen brancin s holandsko omako z grenivko
Grenivka lepo preseka masleno razkošje klasične holandske omake
Hrustljavo pečen brancin s holandsko omako z grenivko
Grenivka lepo preseka masleno razkošje klasične holandske omake
Recept je objavljen v reviji Dober tek, januar 2015
ČAS PRIPRAVE: 35 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 5 črnih poprovih zrn
- ¼ žličke koriandrovih semen (po želji)
- 1 rdeča grenivka
- 100 g masla
- 2 velika rumenjaka
- 1 žlica sladke smetane
- 4 fileji brancina po 100 g
- 2 žlički olja
- sol
- kuhana zelena zelenjava za prilogo
Priprava
Vinski kis, poper in koriander (če ga uporabimo) damo v majhno kozico skupaj z žlico vode. Kuhljamo, in ko v kozico ostane le za eno žličko tekočine, odstavimo. Če izhlapi preveč tekočine, dodamo še malo vode.
Iz grenivke izrežemo krhlje brez membran in jih položimo na papirnate brisače. Iz preostanka sadeža (membran), ki nam ostane v roki, iztisnemo sok.
Maslo stopimo v majhni kozici in ga prihranimo na toplem. Rumenjaka damo v multipraktik in ju solimo. V jajca precedimo pripravljen reduciran kis; poper in koriander zavržemo. Dodamo žličko soka grenivke in nekaj sekund mešamo.
Podobni recepti
Brancin s citrusi na žaru
Pečen brancin s koromačem
Rezine brancina v vlečenem testu s pinjolami, pistacijo, baziliko in olivami
Med nadaljnjim mešanjem dodamo žlico masla in žlico smetane. Postopoma dodajamo preostalo maslo, vedno počakamo, da se dobro vmeša in dobimo gosto, gladko omako, preden dodamo naslednjo žlico. Maslo, ki ga dodajamo, mora biti toplo. Dodamo še žličko soka grenivke, da se omaka malo zrahlja, in začinimo. Vmešamo krhlje grenivke in jih malo natrgamo. Medtem ko pripravljamo ribo, hranimo omako na toplem.
Ribje fileje na kožni strani malo zarežemo in začinimo. Ponev segrejemo na srednjo temperaturo, dodamo olje in na njem spečemo ribje fileje. Dva fileja damo v ponev s kožo spodaj in pečemo 4 do 5 minut, da meso skoraj v celoti spremeni barvo in je koža hrustljava. Obrnemo ju in 30 sekund pečemo še na drugi strani. Pečena fileja odložimo na topel krožnik in spečemo še preostale. Postrežemo s holandsko omako in kuhano zelenjavo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.