Sestavine

jabolčna plast

  • 100 g rozin
  • 100 g mehkih datljev brez koščic
  • 85 g svetlega sladkorja muskovado
  • 3 žlice temnega ruma (ali pomarančnega soka)
  • 25 g masla
  • 1 žlička začimb za jabolčni zavitek
  • sok in lupinica 1 limone
  • 4 jabolka (800 g)

drobljenec

  • 125 g moke
  • 100 g masla
  • 50 g svetlega sladkorja muskovado
  • 3 žlice ovsenih kosmičev
  • 25 g mandljevih lističev (ali drugih oreškov)
  • vaniljeva krema ali sladoled, ko postrežemo

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 190°C. Datlje narežemo na majhne koščke, jabolka olupimo, jim odstranimo peščišče in jih narežemo na 1 cm debele kolobarje. Vse sestavine za jabolčno plast, razen limonovega soka in jabolk, zmešamo v skledi in jih v mikrovalovni pečici na visoki temperaturi segrevamo eno minuto in pol, da se maslo stopi in sladkor postane sirupast. Primešamo jabolka in limonov sok ter z maso nadevamo srednje velik pekač. Pazimo, da je sadje enakomerno razporejeno.

2.

Maslo zdrobimo med moko, da najprej dobimo fine drobtine, nato jih s konicami prstov zgnetemo v malo večje kepice. Vmešamo sladkor, kosmiče in mandlje. Drobljivo zmes posujemo po jabolčni mešanici, pekač pokrijemo s folijo in pečemo eno uro. Pol ure pred koncem peke folijo odstranimo, da se obloga zapeče in jabolka v omaki zabrbotajo. Pustimo, da narastek 10 minut počiva, nato ga postrežemo z vaniljevo kremo ali sladoledom.

7