Sestavine

testo

  • 250 g moke
  • ščepec soli
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 80 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 120 g masla
  • moka za delovno površino
  • maslo za pekač

obloga

  • 4 jajca
  • 2 žlici vode
  • 180 g sladkorja
  • 300 g mletega maka
  • nastrgana lupina bio limone
  • ščepec soli
  • 50 g krompirjevega škroba
  • 60 g drobno narezanega citronata (kandirane limonove lupine)
  • 60 g rozin

Priprava

1.

Iz navedenih sestavin zgnetemo krhko testo in ga damo za pol ure počivat.

2.

Medtem pripravimo oblogo. Beljake 4 jajc ločimo od rumenjakov, nato pa rumenjake penasto umešamo z vodo in sladkorjem. V rumenjakovo zmes postopoma vmešamo mak, limonovo lupinico, sol, krompirjev škrob, citronat in oprane rozine. Beljake stepemo v trd sneg in ga vmešamo v makovo zmes.

3.

Dve tretjini testa razvaljamo na pomokani delovni površini v pravokotnik in ga položimo na pekač, ki smo ga namazali z maslom. Iz preostalega testa naredimo tanke svaljke. Na testo namažemo makovo maso, iz testenih svaljkov pa naredimo mrežo.

4.

Makov kolač pečemo v prej ogreti pečici pri 160 °C približno pol ure. Ko se kolač ohladi, ga narežemo in ponudimo.

16