Sestavine

  • 600 g g bučnega mesa
  • 4 mlade čebulice
  • majhen šopek kopra
  • 120 g kisle smetane
  • 50 g masla
  • maslo za model
  • 5 jajc
  • 1,2 dl mleka
  • sol
  • poper
  • ščepec naribanega muškatnega oreška
  • 80 g jogurta
  • 100 g kisle smetane
  • majhen šopek peteršilja
  • 2 glavici belgijskega radiča (vitlofa)

Priprava

1.

Bučo olupimo, odstranimo semenje in bučno meso narežemo na drobne kose. Mlado čebulico očistimo, operemo in narežemo na tanke kolobarje. Koper operemo in drobno nasekljamo. Narezano bučno meso kuhamo 10 minut v osoljeni vodi, nato pa odcedimo ter primešamo kislo smetano in koper. Čebulo podušimo v ponvi na vročem maslu.

2.

V model za narastek, ki smo ga namazali z maslom, damo bučno maso, po njej pa razporedimo čebulne kolobarje.

3.

Jajca razžvrkljamo z mlekom, začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom ter s to zmesjo prelijemo čebulne kolobarje. Narastek pečemo v pečici pri 180 °C približno 45 minut, potem pa ga pustimo, da se ohladi.

4.

V skledi zmešamo jogurt s kislo smetano. Vmešamo drobno sesekljan peteršilj in jogurtovo omako začinimo s soljo in poprom. Radič očistimo, odrežemo kocen, liste pa splaknemo pod tekočo vodo in dobro osušimo.

5.

Ohlajen bučni narastek narežemo na primerne kose ter ponudimo z radičem in pripravljeno jogurtovo omako.

6