Pečen piščanec s korenovkami ter omako z limono in makom
Pisana jed iz enega pekača
Pečen piščanec s korenovkami ter omako z limono in makom
Pisana jed iz enega pekača
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2014
ČAS PRIPRAVE: 55 min
KOLIČINA: za 2 osebi
ZAHTEVNOST: Preprosto
Preprosta, a pisana jed iz enega pekača, ki jo povzdigne še živo oranžna omaka z aromo paprike in citrusov.
Sestavine
- 2 piščančji bedri
- oljčno olje
- 6 korenčkov
- 2 veliki rdeči pesi
- sol
- poper
omaka
- 1 šalotka
- 1 žlica makovih semen
- 1 žlička sladke paprike
- 2 dl piščančje jušne osnove
- 1 žlica medu
- lupina 1 limone
- sok ½ limone
- 1,5 dl kisle smetane
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- sol
- poper
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Piščanca položimo na velik pekač, ga poškropimo z žličko olja in dobro posolimo. Pečemo ga 10 minut.
Medtem korenje narežemo na podolgovate kose, peso pa na krhlje. Zelenjavo zmešamo z dvema žličkama olja in solimo. Razporedimo jo okoli piščanca in vse skupaj pečemo še 40 minut.
Medtem pripravimo omako. V ponvi segrejemo žličko olja, dodamo nasekljano šalotko in makova semena ter pražimo 5 minut. Dodamo papriko, jušno osnovo, med, sok in lupino limone ter kuhljamo tako dolgo, da količina povre za polovico. Nato dodamo kislo smetano in začinimo, pustimo vreti 2 minuti in dodamo še polovico peteršilja. Medtem ko se piščanec še peče, naj bo omaka na toplem. Jed vzamemo iz pečice, posipamo s preostalim peteršiljem in postrežemo z omako.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.