Sardele v parmezanovi skorjici z omako iz svežega paradižnika
Način kako pripraviti hrustljave sardele.
Sardele v parmezanovi skorjici z omako iz svežega paradižnika
Način kako pripraviti hrustljave sardele.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, februar 2011
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 20 filejev sardel brez kosti
- sol
- moka za povaljanje
- 1 jajce
- 2 žlici mleka
- 70 g krušnih drobtin
- 60 g grobo naribanega parmezana
- olje za cvrenje
paradižnikova omaka
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 2 stroka česna
- 5 srednje velikih paradižnikov
- sol
- 2 žlički sladkorja
- 0,8 dl suhega belega vina
- 2 žlici tanko narezanih lističev bazilike
- lističi sveže bazilike za okras
Priprava
V posodici pomešamo jajce in mleko. V drugi posodici pomešamo parmezan in krušne drobtine. Očiščene sardele rahlo solimo, povaljamo v moki in jih otresemo, da višek moke odpade, nato jih pomočimo v jajčno mešanico in nazadnje povaljamo v mešanici parmezana in drobtin. Zložimo jih na krožnik, pokrijemo in hladimo v hladilniku približno 30 minut.
Nato v ponvi dobro segrejemo olje in v njem sardele ocvremo v manjših količinah. Ko postanejo zlato rjave, jih prenesemo na papirnato kuhinjsko brisačo, da se odvečno olje vpije.
Za paradižnikovo omako čebulo in česen olupimo in na drobno nasekljamo. Paradižnik operemo, mu odstranimo semenje in ga narežemo na večje kocke. V večji kozici segrejemo oljčno olje in ob mešanju popražimo česen in čebulo. Dodamo paradižnik, sladkor in vino ter na nizkem ognju nepokrito kuhamo 20 minut, da se omaka zgosti. Dodamo na tanke trakove narezano svežo baziliko.
Ocvrte sardele v parmezanovi skorjici ponudimo z omako iz svežega paradižnika in okrasimo z lističi bazilike.
Nasvet
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.