Sestavine

testo

  • 250 g gladke moke
  • 5 dl mleka
  • 2 jajci
  • ½ žlice sladkorja
  • ½ žličke soli

nadev

  • 250 g pretlačene skute
  • 2 dl sladke smetane
  • 2 jajci
  • šopek pehtrana
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 žlica drobtin
  • ščepec soli

preliv

  • 1 dl kisle smetane
  • 1 jajce
  • olje ali maslo za peko palačink in za mazanje pekača

Priprava

1.

V skledo damo polovico mleka, sladkor, sol, jajci in moko. Sestavine gladko zmešamo in nato dodamo preostalo mleko. Še enkrat zmešamo, nato testo za palačinke pustimo pol ure počivati.

2.

Ponev za palačinke segrejemo, namažemo z maslom ali pokapljamo z oljem in spečemo tanke palačinke.

3.

Pretlačeni skuti dodamo preostale sestavine za nadev in previdno zmešamo. Primeren pekač namastimo.

4.

Palačinke namažemo z nadevom in zložimo v pekač. Lahko jih zložimo v več plasteh. Kislo smetano zmešamo z jajcem in prelijemo zložene palačinke. Pečemo jih na 180 °C približno pol ure. Postrežemo jih lahko kot sladico ali kot glavno jed.

29