Sestavine

  • 200 g prepečenca

nadev

  • 4 listi želatine
  • 200 g skute
  • 250 g jabolčne čežane (pripravimo sami, glej nasvet, ali kupimo)
  • 2 žlički sladkorja
  • 2,5 dl sladke smetane
  • jabolko za okras

Priprava

1.

Dno in obod tortnega modla premera 26 cm obložimo s prepečencem, potem pa pripravimo nadev. Želatino namočimo v hladni vodi. Skuto gladko zmešamo z jabolčno čežano. Sladko smetano, ki smo ji dodali sladkor, čvrsto stepemo in vmešamo v skutno maso. Želatino dobro ožmemo, raztopimo v vodni kopeli in prav tako vmešamo v maso.

2.

Skutni nadev napolnimo v pripravljen tortni model, površino lepo zgladimo in torto postavimo, najbolje kar čez noč, v hladilnik.

3.

Lepo strjeno torto previdno vzamemo iz modla in poljubno okrasimo s tankimi jabolčnimi krhlji.

Nasvet

Če delamo jabolčno čežano sami, olupimo 300 g jabolk. Narežemo jih na rezine in odstranimo peščišča. Krhlje pokapamo z limonovim sokom, z malo vode do mehkega skuhamo, potem pa zmešamo s paličnim mešalnikom. Čežani lahko po želji dodamo ščepec cimeta ali jo posladkamo z javorovim sirupom ali sladkorjem.

8