Kremna polenta in gobji ragu
Kremna polenta in gobji ragu
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2014
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Polenta, gobe, parmezan in mocarela se skladno družijo v tej vegetarijanski jedi, ki navduši tudi mesojedce.
Sestavine
- 700 g mešanih svežih gob
- majhna pest posušenih jurčkov
- 25 g masla
- 1 šalotka
- 2 stroka česna
- 5 vejic timijana
- 1 majhen kozarec rdečega vina
- 1,25 dl zelenjavne jušne osnove
- 100 g mocarele
polenta
- 5 dl mleka
- 5 dl vode
- 1 lovorov list
- 3 vejice timijana
- 250 g instantne polente
- 50 g masla
- 75 g naribanega parmezana
Priprava
Posušene jurčke za 20 minut namočimo v 1,5 dl tople vode, nato jih odcedimo in ožmemo ter vodo prihranimo. Sveže gobe očistimo in narežemo. Šalotko in česen olupimo, šalotko drobno narežemo, česen stremo. S timijanovih vejic osmukamo listke. V večji ponvi segrejemo maslo, in ko začne cvrčati, dodamo šalotko ter jo pražimo nekaj minut, da se zmehča. Dodamo česen in timijanove listke. Pražimo minuto, nato povečamo temperaturo in dodamo namočene jurčke. Po minuti dodamo še preostale gobe in pražimo na zelo visoki temperaturi 5 minut, da se zmehčajo. Prilijemo rdeče vino in kuhamo eno minuto. Prilijemo jušno osnovo in prihranjeno vodo, v kateri smo namakali gobe, in kuhljamo še 15 minut, da se omaka zgosti.
Pripravimo še polento. Mleko zavremo skupaj s 5 dl vode, lovorovim listom in 3 vejicami timijana. Ugasnemo štedilnik in pustimo stati 20 minut, da se tekočina navzame arom, nato odstranimo zelišča in ponovno zavremo. Počasi in enakomerno vsujemo koruzni zdrob in neprestano mešamo. Kuhamo eno minuto, da se zgosti, nato vmešamo maslo in parmezan.
Vročo polento stresemo na pekač v obliki kupčka, v sredini katerega z žlico oblikujemo vdolbino (»krater«). Vdolbino napolnimo z gobjim ragujem. Obložimo ga z rezinami mocarele in postavimo pod vroč grelec v pečici, da se sir stopi, nato jed postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.