Sestavine

  • 150 g izkoščičenih suhih sliv
  • 0,5 dl brendija
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 1 kunec, težak pribl. 1–1,2 kg
  • moka za pomokanje
  • 1 žlica olja
  • 50 g pancete, narezane na koščke
  • 2 korenčka
  • 1 čebula
  • 2 stebli stebelne zelene
  • 1 strok česna
  • 2 vejici timijana
  • 1 lovorov list
  • 1,5 dl rdečega vina
  • 2,5 dl piščančje jušne osnove
  • nasekljan peteršilj
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Brendiju dodamo žlico rjavega sladkorja in v tej mešanici namočimo slive. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Korenček ostrgamo in narežemo na kolobarje, stebelno zeleno narežemo na koščke.

2.

Kunca razrežemo, kose posolimo in povaljamo v moki. Na vročem olju jih v veliki kozici rjavo opečemo (verjetno bo to treba narediti v dveh porcijah) in preložimo v drugo posodo. Na istem olju nato prepražimo panceto, dodamo čebulo, česen, korenček, zeleno in zelišča ter pražimo približno 5 minut, da začne zelenjava dobivati barvo.

3.

Prilijemo vino, počakamo, da alkohol izhlapi, in nato dolijemo še piščančjo osnovo. V kozico vrnemo opečene kose kunca in dodamo namočene suhe slive. Jed solimo in popramo, zavremo, kozico pokrijemo, zmanjšamo temperaturo in na nizkem ognju kuhljamo 1 uro in 15 minut, da se meso popolnoma skuha in odstopi od kosti. Občasno kozico le pretresemo. Če je treba, dodamo še malo jušne osnove. Kuhano jed potresemo s peteršiljem in postrežemo s polento, testeninami ali rižem.

Nasvet

Ta jed je primerna tudi za kuhanje v pečici, zlasti kadar jo pripravljate za večjo družbo. Receptu sledimo do takrat, ko kozico pokrijemo in počasi kuhamo; pokrito kozico (ki mora biti primerna za peko v pečici) lahko namesto na štedilnik postavimo tudi v pečico, segreto na 150 °C, in kuhamo približno uro in četrt. Tako lahko pripravimo tudi piščanca, le čas kuhanja je nekoliko krajši.

18