Ješprenjeva enolončnica z gobami in slanino
Najbolj se prileže po dolgem zimskem sprehodu
Ješprenjeva enolončnica z gobami in slanino
Najbolj se prileže po dolgem zimskem sprehodu
Recept je objavljen v reviji Dober tek, januar 2012
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 40 min
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 200 g slanine
- 2 čebuli
- 4 korenčki
- 3 stebla stebelne zelene
- 2 stroka česna
- 1 vejica rožmarina
- 1 vejica timijana
- 30 g suhih jurčkov
- kozarec belega vina
- 1,5 l piščančje jušne osnove
- 180 g ješprenjčka
- šop ohrovtovih listov
- sol
- poper
- parmezan za posip
Priprava
Slanino narežemo na kocke in jo v veliki kozici na srednjem ognju pražimo približno 10 minut; medtem večkrat premešamo. Medtem olupimo in sesekljamo čebulo in česen ter ostrgamo in na kolobarčke narežemo korenček. Tudi stebla zelene narežemo na koščke. Ko je slanina popražena, ji dodamo čebulo, česen, korenček in zeleno ter rožmarin in timijan, pokrijemo in počasi pražimo 10 minut.
Medtem namočimo suhe jurčke v 6 dl vroče vode in jih pustimo namakati 10 minut.
Gobe poberemo iz vode in jih grobo nasekljamo. Zvišamo temperaturo in v kozico dodamo gobe. Pražimo jih minuto, nato dolijemo vino, počakamo, da alkohol izhlapi, dolijemo precejeno vodo, v kateri so se namakali jurčki (usedlino zavržemo), jušno osnovo in ješprenjček ter začinimo s soljo in poprom. Kuhamo še 40 minut, da se ješprenjček zmehča, nato odstranimo vejici rožmarina in timijana.
Ohrovtove liste narežemo, jih dodamo v juho in kuhamo 5 do 10 minut. Enolončnico postrežemo s hrustljavim kruhom in parmezanom za posip.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.