Telečji zrezek in priželjc na cimetovi skorjici
Telečji zrezek in priželjc na cimetovi skorjici
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2010
ČAS PRIPRAVE: 45 min + namakanje priželjca
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 400 g telečjega priželjca (skrbno očiščenega)
- 4 telečji zrezki po 120 g
- sol
- poper
- moka
- olje in maslo za peko
- 4 cimetove skorjice
- mleti cimet
- 2,5 dl rjave telečje omake
- hladno maslo za omako
- krompir, korenček, cvetki cvetače in brokolija za prilogo
Priprava
Priželjc namakamo 6 do 8 ur v hladni vodi. Nato ga pristavimo v sveži vodi in počasi segrejemo na 85 °C. Pri tej temperaturi dobi priželjc lepo belo barvo. Vzamemo ga iz vode, razrežemo na štiri kose ter solimo, popramo in pomokamo.
Telečje zrezke prav tako začinimo in pomokamo. Obe vrsti zrezkov popečemo v mešanici olja in masla. Na vsako cimetovo skorjico nataknemo po eno rezino priželjca in en telečji zrezek. Pečemo v prej ogreti pečici pri 160 °C približno 12 minut. Vmes večkrat prelijemo s sokom od pečenja.
Meso vzamemo iz pekača in na toplem prihranimo. Sok od pečenja potresemo s ščepcem cimeta in dolijemo telečjo omako. Omako nekoliko povremo, pretlačimo, izboljšamo z maslom in po okusu začinimo.
Rezine priželjca in telečje zrezke serviramo s pripravljeno omako na tople krožnike. Kot prilogo ponudimo na sopari kuhano zelenjavo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.