Sestavine

obloga

  • 150 g kristalnega sladkorja
  • 2 žlici hruškovega žganja
  • 3 hruške (čvrste sorte)
  • sok ½ limone
  • ½ žličke cimeta
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja

testo z nadevom

  • 300 g svežega kvašenega listnatega testa
  • 100 g kuhanega in grobo nasekljanega kostanja
  • 3 žlice zmletega maka
  • 2 žlici rozin

Priprava

1.

V teflonskem pekaču s premerom 24 cm počasi segrejemo kristalni sladkor in ga karameliziramo, nato pa zalijemo s hruškovim žganjem.

2.

Hruške olupimo, razpolovimo in odstranimo peščišča. Hruškove polovice narežemo na centimeter debele rezine in jih porazdelimo v pekač na karameliziran sladkor. Pokapamo z limonovim sokom ter potresemo s cimetom in vaniljevim sladkorjem.

3.

Testo razvaljamo in izrežemo dve okrogli rezini v velikosti modla. En oblat potresemo z nasekljanimi kostanji, makom in rozinami ter pokrijemo z drugim oblatom. Nadevano testo z lopatico položimo na hruške in površino večkrat prebodemo z vilicami.

4.

Pečemo v prej ogreti pečici pri 200 °C približno pol ure. Pogača naj se ohlaja približno 20 minut, nato jo zvrnemo iz modla. Po želji lahko zraven ponudimo čokoladni sladoled ali stepeno sladko smetano.

24