Losos s klementinami, vodko in medom
Losos s klementinami, vodko in medom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2015
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- lupina in sok 4 klementin ali 2 pomaranč (pribl. 1,75 dl)
- 2 klementini
- 1 dl vodke
- 5 žlic bistrega medu
- 1 kg lososovega fileja brez kosti
- sol
- poper
omaka iz rdeče pese in kisle smetane
- 250 g kuhane rdeče pese (ne v kisu)
- 200 g kisle smetane ali crème fraîche
- 2 žlici smetanovega hrena
- šopek drobnjaka
Priprava
Sok in lupino klementin, vodko in med damo v kozico, začinimo in zavremo. Kuhamo 10 minut, da tekočina povre za polovico. Dodamo dve na rezine narezani neolupljeni klementini in kuhamo še 5 minut, da se rezine zmehčajo in so malce lepljive. Klementine vzamemo iz tekočine in jih položimo na krožnik. Tekočino v kozici zavremo in kuhamo, da se zgosti v svetlečo glazuro.
Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač obložimo z aluminijasto folijo ali papirjem za peko in na sredino položimo lososov file. Z ostrim nožem lososov file razdelimo na 8 delov, tako da zarežemo skozi meso, vendar ne prerežemo kože, saj bo koža vse držala skupaj. Ožji del razrežemo na nekoliko večje dele, širšega pa na malo manjše, da bo vsak dobil približno enak del ribe. Lososa premažemo z glazuro, pri tem smo pozorni, da premažemo tudi zarezane dele, in malo glazure prihranimo za pozneje. Kandirane rezine klementin razporedimo po sredini ribe, postavimo v pečico in pečemo 20 minut.
Medtem ko se losos peče, pripravimo omako. Rdečo peso odcedimo in naribamo, drobnjak pa drobno narežemo (malo drobnjaka prihranimo za posip). Nato ju skupaj s preostalimi sestavinami za omako zmešamo v skledi, malce solimo in obilno popramo ter posujemo s prihranjenim drobnjakom. Ko je losos pečen, prihranjeno glazuro ponovno segrejemo. Če je pregosta, jo razredčimo s kančkom vode, nato pa z njo po vrhu premažemo lososa (čopič najprej operemo, saj smo prej z njim mazali surovo ribo). Lososa ponudimo skupaj z omako, tako da si vsak lahko postreže sam.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.