Juha iz pečene muškatne buče
Juha iz pečene muškatne buče
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2015
ČAS PRIPRAVE: 50 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 70 g pancete v kockah
- 1 muškatna buča
- 1 velika čebula
- 2 stroka česna
- 1 žlica bistrega medu
- 3 rožmarinove vejice
- 6 dl piščančje jušne osnove
- 1,5 dl belega vina
- 1 dl sladke smetane
- sok 1 limone
- 25 g popraženih pinjol
- sol
- poper
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Panceto damo v ponev in jo hrustljavo popečemo. Bučo olupimo in narežemo na koščke, čebulo in česen pa nasekljamo. Bučo, čebulo in česen damo v velik pekač, dodamo med in rožmarin ter pečemo približno 30 minut, da se zelenjava speče, zmehča in zlato rjavo obarva. Ko so koščki buče opečeni na eni strani, jih obrnemo.
Pekač vzamemo iz pečice, odstranimo rožmarinove vejice in jih zavržemo. Zelenjavo damo skupaj z jušno osnovo, vinom, smetano in limonovim sokom v multipraktik. Solimo, popramo in zmiksamo, da dobimo gladko juho.
Juho prelijemo v veliko kozico in jo kuhamo še 5 minut. Nalijemo jo v jušne skodele in posipamo s praženimi pinjolami in panceto. Po želji juho postrežemo z malimi pitami s kozjim sirom.
Male pite s kozjim sirom in rožmarinom
Iz 400 g razvaljanega listnatega testa izrežemo 8 krogov premera 8 cm. Položimo jih na pekač in na sredini nekajkrat prepikamo z vilicami. Pečemo jih 10 minut pri 200 °C, nato jih vzamemo iz pečice.
150 g mehkega kozjega sira (v obliki debla) narežemo na 8 kolutov, jih položimo na kroge pečenega testa, obložimo s svežim rožmarinom in popramo. Postavimo v pečico za 10 do 15 minut, da se sir stopi, testo pa napihne in postane hrustljavo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.