Smetanove karamele s kardamomom, potopljene v čokolado
Smetanove karamele s kardamomom, potopljene v čokolado
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2015
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: pribl. 20 karamel
ZAHTEVNOST: Zahtevno
Sestavine
- 20 strokov kardamoma
- 450 g rjavega sladkorja
- 400 g sladke smetane
- 50 g masla
- 1 žlica glukoznega sirupa
- 200 g temne čokolade
- sol
- posušene maline (po želji)
Priprava
Stroke kardamoma stremo v možnarju. Iz strokov poberemo semena in jih zdrobimo v fin prah.
Pekač velikosti 20 x 20 cm obložimo s papirjem za peko. Zdrobljena semena kardamoma, sladkor, smetano, maslo in glukozni sirup damo v veliko kozico z debelim dnom. Počasi segrevamo, da se maslo in sladkor stopita, nato temperaturo povečamo in damo v kozico kuhinjski termometer. Konica termometra mora biti cela v sirupu; če ni, mešanico preložimo v manjšo kozico, v kateri je še vedno dovolj prostora, da lahko vre. Temperaturo povečamo, da sirup enakomerno vre, in občasno premešamo, da se sladkor ne zažge. Kuhamo, dokler temperatura ne doseže 116 °C. Zelo pomembno je, da sirup doseže to temperaturo, saj karamele drugače ne bodo uspele.
Kozico odstavimo in pustimo, da masa 5 minut nemoteno počiva in temperatura pade na 110 °C. V maso vmešamo ščep soli.
Kuhinjski termometer pustimo v kozici, maso pa začnemo precej močno stepati s kuhalnico, dokler se temperatura ne spusti na 60 °C. Zdaj bo masa že zelo gosta in bo izgubila bleščeč sijaj. Termometer odstranimo in maso stepamo še nekaj minut. Ta postopek je zelo pomemben, kadar delamo karamele, saj ustvari majhne sladkorne kristalčke, ki poskrbijo za lepo gladko in kremasto teksturo karamel.
Preden se masa do konca strdi, jo hitro vlijemo v pripravljeni pekač in zgladimo površino. Pustimo, da čez noč počiva na sobni temperaturi. Pekača ne postavimo v hladilnik, saj se karamelna masa ne bi pravilno strdila.
Čokolado nasekljamo in jo stopimo v vodni kopeli (v skledi, postavljeni nad kozico z vodo, ki zelo nežno vre) ali mikrovalovni pečici. Karamelno maso vzamemo iz pekača in jo narežemo na koščke – na primer na dolge, ozke pravokotnike. Dva nizka pekača obložimo s papirjem za peko. Konec vsake karamele pomočimo v čokolado, nato jo položimo na papir na pekaču. Po želji jih lahko posipamo s posušenimi zamrznjenimi malinami, nato pustimo, da se čokolada strdi. Če jih bomo podarili kot darilo, jih zavijemo v celofan. Hranimo jih lahko do dva tedna.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.