Kavni koktajl z vaniljevimi zvezdicami
Kavni koktajl z vaniljevimi zvezdicami
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2015
ČAS PRIPRAVE: 35 min
KOLIČINA: 40 zvezdic
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 200 g mehkega masla
- 140 g sladkorja
- 1 rumenjak
- 1 žlička vaniljeve arome
- 280 g moke
- moka za valjanje testa
- sladkor v prahu za posip
kavni koktajl (na osebo)
- 0,5 dl ohlajene močne kave
- 1 žlica kavnega likerja (npr. kahlúa)
- 2 žlici sladke smetane
- kakav v prahu za posip
Priprava
Maslo, sladkor, rumenjak in vaniljevo aromo zmešamo s kuhalnico. Vmešamo moko – na koncu si bomo morali mogoče pomagati z rokami. Zmes stresemo na pomokano delovno površino in jo zgnetemo v gladko testo.
Testo razvaljamo (prej ga lahko razdelimo na dva dela) in iz testa izrežemo 5 do 6 cm velike zvezdice. Ostanke testa vedno znova zgnetemo, razvaljamo in iz njih izrezujemo zvezdice, da dobimo okoli 40 piškotov. Če želimo pečene piškote nato natakniti na kozarce s kavnim koktajlom, pri vsaki zvezdici med dvema stranicama zarežemo tanek trikotnik, dolg približno 2 cm in širok ½ cm. Pekače obložimo s papirjem za peko, po njih razporedimo zvezdice, jih pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in za 30 minut postavimo v hladilnik.
Pečico segrejemo na 200 °C. Folijo odstranimo in piškote pečemo 8 do 12 minut, da se zlato zapečejo. Zvezdice ohladimo, nato jih posipamo s sladkorjem v prahu. Pečene piškote lahko za 3 mesece zamrznemo.
Kavo in kavni liker zmešamo v kozarcu za martini. Čez zadnjo stran žličke počasi prilijemo sladko smetano, da se lepo usede na vrh kave. Koktajl posipamo s kakavom in postrežemo z vaniljevo zvezdico, s katero okrasimo kozarec.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.