Sestavine

humus

  • 2 žlici tahinija (sezamove paste)
  • 3 žlice limonovega soka (in po potrebi še malo)
  • 100 g suhe čičerke, namočene čez noč in skuhane, ali 200 g vložene
  • 1 strok česna
  • 3 majhne ledene kocke
  • ščep mletega pimenta
  • sol

jagnjetina

  • 25 g masla
  • 1 majhna čebula
  • 1 žlica pinjol
  • 2 stroka česna
  • 85 g mlete jagnjetine
  • 1 ½ žličke melase iz granatnega jabolka
  • ščep pimenta
  • semena granatnega jabolka
  • metini listi
  • oljčno olje
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Najprej pripravimo humus: tahini, limonov sok in 1 žlico vode damo v skledo in zmešamo. Kuhano čičerko odcedimo in kožice ločimo tako, da zrna večkrat speremo s hladno tekočo vodo, nato jih prelijemo z vodo, podrgnemo med rokami, kožice odstranimo in zavržemo.

2.

Čičerko in drobno nasekljan česen damo v multipraktik ter 30 sekund miksamo. Priložimo eno ledeno kocko in ponovno zmiksamo. Postopek ponovimo še s preostalima dvema ledenima kockama, da dobimo gladko pasto.

3.

Pasto zmešamo s tahinijevo mešanico in miksamo, da je pire dobro zmešan. Dodamo piment, solimo in miksamo še približno eno minuto. Če je humus pregost, dodamo še malo limonovega soka ali malo vode, a pazimo, da ne razredčimo okusa. Humus preložimo v servirno skledico, pokrijemo in postavimo na stran.

4.

Pripravimo jagnjetino. V kozici z debelim dnom na srednji temperaturi stopimo maslo, dodamo nasekljano čebulo in pražimo 4 do 5 minut, da se čebula zmehča. Vmešamo pinjole in pražimo še 2 minuti.

5.

Dodamo nasekljan česen, dobro premešamo in pražimo 1 minuto, da se sprosti aroma. Vmešamo meso in ga pražimo 3 do 4 minute, da se rjavo zapeče, nato meso prelijemo z melaso ter vmešamo piment, sol in poper.

6.

Na sredini humusa naredimo jamico in vanjo z žlico nadevamo vroče meso in njegove sokove. Posipamo ga s semeni granatnega jabolka in nasekljanimi metinimi listki ter postrežemo s ploskim kruhom.

11