Kakijeva skutna pita
Kakijeva skutna pita
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2015
ČAS PRIPRAVE: 2 uri
KOLIČINA: 16 kosov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
testo
- 250 g moke
- 160 g masla za peko
- 90 g sladkorja v prahu
- ½ jajca
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- naribana lupinica 1 limone
- 1 žlica ruma
nadev
- 5 jajc
- 160 g sladkorja
- 250 g pasirane skute
- 5 dl mleka
- 50 g masla
- 60 g praška za vaniljev puding
- 700 g vaniljevega kakija
Priprava
Pečico segrejemo na 190 °C. Model za pite premera 28 do 30 cm namažemo z maslom in obsujemo z moko. Iz sestavin zgnetemo testo, z njim obložimo dno in obod modla, obložimo s papirjem za peko in nasujemo fižol za slepo peko. Postavimo v pečico in pečemo 8 minut, da se speče do polovice.
Pripravimo nadev. Beljake ločimo od rumenjakov in jih stepemo v čvrst sneg, vtepemo 80 g sladkorja, nato vmešamo še skuto.
V kozici zavremo 4 dl mleka z maslom in 80 g sladkorja. V skledici zmešamo prašek za puding, 1 dl hladnega mleka ter rumenjake in mešanico zakuhamo v vrelo mleko. Dobro prevremo in v vrelo zmes primešamo skutno maso.
Iz modla odstranimo papir s fižolom in z maso do polovice napolnimo model. Potresemo z olupljenim, na lističe narezanim kakijem, prekrijemo z drugo polovico mase in pečemo pri 180 °C približno pol ure. Pečeno pito ohladimo, potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.