Boršč
Boršč
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2014
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 600–700 g govejega mesa (s kostjo ali brez)
- 5 l vode
- 2–4 krompirji
- 1 srednje velika rdeča pesa
- 2 čebuli
- 2 korenčka
- 3 žlice paradižnikove mezge
- 2–3 paradižniki
- 1 paprika (rdeča ali zelena)
- manjša glava zelja
- šopek svežega peteršilja
- malo kisa ali limonovega soka
- 1–2 lovorova lista
- 2–3 stroki česna
- sol
- poper
- olje
- kisla smetana in šopek svežega kopra, ko postrežemo
Priprava
Meso operemo, položimo v posodo, zalijemo s hladno vodo in skuhamo do mehkega.
Rdečo peso olupimo in jo naribamo ali narežemo na majhne koščke. Dušimo jo v namaščeni ponvi na majhnem ognju najmanj 10 minut. Pesi dodamo malo kisa ali limonovega soka, zato da obdrži intenzivno barvo.
V drugi ponvi na segretem olju zarumenimo drobno nasekljano čebulo in nariban korenček. Popraženi čebuli in korenčku dodamo paradižnikovo mezgo in narezane paradižnike. Primešamo še papriko, narezano na kocke, in lovorov list. Vse skupaj pokrito dušimo približno 10 minut, vmes občasno premešamo.
Krompir narežemo na rezine ali kocke in jih dodamo v mesno juho. Kuhano meso narežemo na koščke. Zelje tanko narežemo in ga dodamo juhi, ko je krompir skoraj skuhan. Nato v posodo z juho dodamo še dušeno rdečo peso, prepraženo čebulo in korenček s paradižnikom. Na koncu v boršč dodamo še drobno nasekljana česen in peteršilj. Dobro premešamo in kuhamo največ 3 minute, nato štedilnik izklopimo in pustimo, da boršč pokrit stoji še nekaj minut.
Ko pripravljen boršč postrežemo, dodamo žličko kisle smetane in potresemo s peteršiljem ali koprom.
Nasvet
Ob boršču lahko ponudimo male bombete (pampuške), ki jih spečemo iz testa kot za piroške, le da jih ne nadevamo. Pred peko jih po vrhu premažemo z zeliščno mešanico, ki jo pripravimo tako, da sesekljan česen, koper in peteršilj zmešamo s soljo, žličko olja in žličko vode.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.